Fondacija IPP
0

Dopunjena krivična prijava protiv pukovnika Dubajića

Piše: D. Brkić
Mile Dubajić
Mile Dubajić
Fondacija Istna Pravda Pomirenje dopunila je krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg komandanta kasarne Husinska Buna u Tuzli, pukovnika Mileta Dubajića. Krivična prijava protiv Dubajića i još osam oficira nekadašnje JNA dostavljena je Tužilaštvu BiH 3. septembra 2007. godine.

Prijava je dopunjena jer je Dubajić, koji trenutno živi u Srbiji, tokom suđenja Iliji Jurišiću priznao da je po njegovom naređenju haubička baterija iz Požarnice 16. maja 1992. godine djelovala po Tuzli. U tim napadima stradalo je nekoliko civila, a pričinjena je znatna materijalna šteta na stambenim objektima.

Inače, za vrijeme rata u BiH na Tuzlu je ispaljeno 1.420 projektila raznih vrsta i kalibara, od kojih je 90 posto ispaljeno sa majevičkih položaja, a 10 posto sa planine Ozren.

Poginulo je 120 civila, a 207 ih je ranjeno. U tom podatku izuzet je zločin na Kapiji koji je počinjen 25.maja 1995. godine kada je ubijen 71 građanin Tuzle, a oko 200 je ranjeno.

U opsežnoj dokumentaciji se ističe da je većina projektila ispaljena sa Majevice i to sa lokaliteta: Ostojići, Cviljevina, Makin Stan, Površnice, Modrašnica, Kapljevac i Greda. Tenkovi su uglavnom djelovali sa puta koji povezuje Površnice sa Modrašnicom, a taj lokalitet je od centra Tuzle udaljen oko 10 kilometara.

Fondacija Istina Pravda Pomirenje je u svom dokumentu navela da su na Tuzlu ispaljivani kasetni projektili te da način granatiranja grada ukazuje na to da je osnovni cilj bio usmrtiti i raniti što više civila.