BiH
24

Donji Šahmani - selo bez seljana: Na kućama svaki dan nove pukotine

FENA
(Foto: FENA)
Donji Šahmani su jedno od 11 sela Željeznog Polja, koje je prije dva mjeseca stradalo u klizištima, a za nekoliko dana će postati selo bez seljana. Nekoliko mještana, koje je ekipa Agencije FENA zatekla u selu, ostali su da poberu maline, a nakon toga odlaze kod svojih porodica koje su smještene u prihvatne centre ili kod rodbine u Žepču i ne planiraju se vraćati.

Oni kažu da se tlo u Donjim Šahmanima još pomjera i svaki dan na svojim kućama uočavaju nove pukotine. U selu je bilo 29 kuća i svaka od njih je oštećena. Putevi do sela su bili očišćeni, ali čim padne kiša, zemlja se ponovo sruči na put.

Elvir Čizmić je izgradio kuću u Donjim Šahmanima prije šest mjeseci, a sada se ne smije u njoj zadržavati duže od pet minuta, jer kako kaže, svakog momenta se klizište može pokrenuti. On je smješten u prikolici koja mu je donirana, a nakon što pobere ostatak malina, zauvijek napušta ovo selo.

"Prije nekoliko dana su dolazili geolozi iz Slovenije koji su nam rekli da se ispod našeg sela nalazi pukotina duboka 97 metara. Nisu htjeli ni kafu s nama popiti jer kažu da nije sigurno. Ali iz Komisije za procjenu štete rekli su nam da trebamo biti optimistični i uložiti sve napore da spasimo svoje kuće", ispričao je Elvir.

Kaže da voli svoje selo. Ima šestero djece i dobro je zarađivao berući maline. Govori da stanovnici Željeznog Polja žive od berbe malina te da ukupno godišnje zarade oko tri miliona KM.

"Bio bih najsretniji da mogu nastaviti svoj život tako gdje sam stao. Ali nemam ni struju ni vodu, a svaki dan naiđem na još neko napuknuće na kući. Spavamo u prikolici ispred kuće, ali iskreno, rijetko kad i zaspimo od straha. Sinoć je 'krcnula' plastična flaša i ostao sam bez daha", objašnjava Elvir.

Misli da će se njegova kuća na kraju srušiti dodajući da mu je teško čak i pogledati je. Prije nekoliko mjeseci je završio radove u dnevnom boravku i kupatilu u koje je uložio 17.000 KM.

"Ne ostaje nam ništa drugo osim da čekamo pomoć od Općine Žepče, ali kako stvari stoje, slabe su nam šanse. Ukoliko nam ne osiguraju državnu zemlju koja je sigurna i na kojoj mogu ponovo izgraditi dom, svoju prikolicu ću parkirati ispred vrata Općine, a siguran sam da će mi se i ostali mještani pridružiti", istakao je.

Elvir ipak posti, a Bajram planira provesti kao i svake godine, na izletu sa svojom porodicom.

"Ja sam siroče i znam šta je nemati. Ali u borbi za goli život naučio sam nekoliko stvari, a to je da je ljudski život najbitniji. Prvi sam u selu organizirao evakuaciju i u Žepče sam prebacio oko 200 ljudi, jer komšije iz susjednog sela nisu ni znale šta nam se dešava", dodao je Elvir.

Kaže da u Donjim Šahmanima živi samo pošten narod i da su svi mještani izgradili kuće svojim rukama.

Njegov prvi komšija Omer Čizmić također će u selu ostati još nekoliko dana, nakon čega odlazi kod rođaka u selo Goluboviće kod kojeg je smještena njegova porodica.

"Ostao sam bez dvije kuće, a spavam u šatoru u bašti. Jedna kuća je pukla napola, a drugoj su pukli i temelji, kao da sam je od lego kockica napravio", ispričao je.

Kuća od Mujage Čolića je ostala čitava u nakon prvog pomjeranja tla u Donjim Šahmanima, ali jučer je primijetio napuknuće zida od terase.

"Taman sam se ponadao da sam poseban u selu, ali izgleda da nije tako", ispričao je.

I on će za nekoliko dana napustiti Donje Šahmane, jer kako kaže, selo ne čine kuće, već seljani.