BiH
0

Donja Jablanica zasad sigurna, požar se širi ka Čvrsnici

Piše: D. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na požarištima u Jablanici situacija još uvijek nije zadovoljavajuća, a tome doprinose i vremenske prilike, tačnije vjetar, koji vatrogascima otežava gašenje. Poboljšanja na terenu ima, ali se znatan napredak danas ne može očekivati.

Vatrogasci su uspjeli osigurati naselje Donja Jablanica, a spriječeno je širenje požara prema Konjicu. Međutim, vatrena stihija napreduje ka masivu Čvrsnice.

"Radimo na gašenju požara iznad putne komunikacije M17 kako bismo zaustavili njegovo napredovanje prema masivu Čvrsnice, a tu je i helikopter. Njegov je zadatak pomoći ljudima iz Profesionalne vatrogasne jedinice Jablanica, koji su stalno na terenu, kako bi linija prema naselju Donja Jablanica bila što sigurnija. Ova se linija kontroliše već dva dana i nije upitna. Požar u rejonu Draganjske planine držimo na dostignutim pozicijama, tako da se on ne širi prema Konjicu. Jučer smo u popodnevnim satima jedan krak, koji ide prema Rečicama, pokušavali staviti pod kontrolu, donekle smo uspjeli, a danas ćemo pokušati i taj dio završiti", izjavio je za portal Klix.ba direktor Profesionalne vatrogasne brigade Jablanica Omer Drežnjak.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika danas se ne može očekivati znatno poboljšanje situacije na požarištima.

"Uz ove vremenske prilike mi ne očekujemo znatno poboljšanje. Situacija se ovdje svakog trenutka može okrenuti na lošije, tako da moramo biti oprezni u izjavama. Ne možemo biti pretjerano optimistični", dodao je Drežnjak.