BiH
3

Donirano sedam novih pasa za otkrivanje mina

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Oružane snage BiH danas su dobile sedam novih pasa za otkrivanje mina koje im je donirao Regionalni centar Norveške narodne pomoći za jugoistočnu Evropu.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopšteno je da je donaciju obezbijedilo Ministarstvo inostranih poslova Norveške u okviru Plana za jačanje kapaciteta Norveške narodne pomoći Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH.

Ovom donacijom, Oružane snage BiH imat će ukupno 23 deminerska psa čijom će upotrebom na mašinski pripremljenom zemljištu povećati kapacitete deminiranja za 5.000 metara kvadratnih, odnosno povećati kapacitete za najmanje trećinu.

Regionalni centar Norveške narodne pomoći obezbijedio je i svu potrebnu podršku za uzgoj, održavanje i treniranje doniranih pasa, te omogućio tromjesečnu obuku pripadnicima Oružanih snaga BiH za vodiče pasa.

Pomoćnik ministra odbrane BiH Ahmet Omerović zahvalio je Vladi Norveške na veoma uspješnoj dosadašnjoj saradnji i pomoći koju već godinama pruža Oružanim snagama BiH.

On je naglasio da će donacija pasa za otkrivanje mina biti od velike pomoći za povećanje kapaciteta deminiranja u 2014. godini.

Ambasador Norveške u BiH Vibeke Lilo istakla je da je ovaj čin primopredaje pasa Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH samo jedna od aktivnosti Plana za jačanje kapaciteta Ministarstva odbrane BiH, odnosno Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH u oslobađanju područja u BiH zagađenim minama, kasetnom municijom i drugih eksplozivnih ostataka iz rata.

"Norveška narodna pomoć i dalje će podržavati proces vojnog deminiranja u BiH, koje ima najzapaženiju ulogu u cjelokupnom procesu deminiranja. Ova saradnja traje 10 godina i njen obim se kontinuirano povećava", istakao je direktor Regionalnog centra Norveške narodne pomoći za jugoistočnu Evropu Darvin Lisica.

U sjedištu Regionalnog centra Norveške narodne pomoći u Sarajevu upriličena je i ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, kojim je definisan vid pomoći Oružanim snagama BiH u procesu vojnog deminiranja od Regionalnog centra Norveške narodne pomoći u 2014. godini.