BiH
670

Donirana oprema za Trebevićku žičaru bit će poklonjena Olovu

Piše: M. N.
Oprema koju je Gradu Sarajevu za izgradnju Trebevićke žičare doniralo švicarsko selo Grachen još 2011. godine, a koja je sve do sada stajala u EUFOR-ovom kampu u Butmiru, poklonjena je Olovu, jer se kreće u izgradnju nove žičare.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva održalo je danas sjednicu na kojoj je usvojena Oduka o davanju saglasnosti za zaključivanje ugovora o poklanjanju donirane opreme između Grada Sarajeva i Općine Olovo.

"S obzirom na to da se donirana oprema ne može racionalno koristiti za revitalizaciju Trebevićke žičare, kao i s obzirom na činjenicu da Grad nema prostorije, niti bilo koje druge kapacitete da preuzme i iskoristi doniranu opremu koja se mora izmjestiti iz baze međunarodnih oružanih snaga u Butmiru, gdje je do sada bila smještena, stvorene su pretpostavke da se ista prenese u vlasništvo Općini Olovo, gdje se planira izgradnja žičare", saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Naime, Grad Sarajevo je poslalo upit Grachenu da li oprema može biti poklonjena nekom drugom i dobili su potvrdan odgovor. Na sjednici je istaknuto kako će se iznaći sredstava za gradnju žičare. U tome je pomogla Općina Stari Grad koje je izdvojila 500.000 KM, a Grad Sarajevo je uputio poziv i drugim općinama da pomognu u izgradnji simbola Sarajeva.

Gradsko vijeće usvojilo je i Odluku o pristupanju izgradnji nove Trebevićke žičare i pratećih objekata, čime su ostvareni preduslovi za dalju, ubrzanu realizaciju Projekta. Grad Sarajevo tvrdi da je osigurao sredstva da se gradi nova žičara te da ima idejna rješenja za polaznu i dolaznu stanicu i da je već sutra moguće raspisati tender za dvije firme koje su zadovoljile uvjete radova. Ranije je objavljeno kako je iz budžeta izdvojeno 3,5 miliona KM.

Također, kako nam je potvrdio Armin Rustambegović, donator iz Švicarske Edmond Offerman odlučio je da će ipak dati sredstva za izgradnju Trebevićke žičare, što je dodatnih 7,5 miliona KM.

"Bitno je da grad dobije žičaru uprkos svemu", kazao je kratko Rustambegović za naš portal.

Radovi na žičari započeli su početkom aprila ove godine, a za sada su srušene dolazna - gornja stanica (kod devastiranog restorana Vidikovac) i polazna - donja stanica (na Hrvatinu, Bistrik).