Skupština Kantona Sarajevo
0

Donijet Zakon o visokom obrazovanju

FENA
Skupština Kantona Sarajevo donijela je na današnjoj sjednici Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Rok za donošenje Zakona o visokom obrazovanju na nižim nivoima koji se trebao uskladiti s odredbama okvirnog zakona na držanom nivou istekao je 15. augusta ove godine. Nakon usvajanja Nacrta tog zakona u martu ove godine u KS provedena je javna rasprava u kojoj je učestvovalo više od 150 subjekata.

Zakon o visokom obrazovanju KS-a koji je utvrdila kantonalna Vlada poslanicima Skupštine KS prezentirao je ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo na prvom dijelu sjednice Skupštine KS 23. decembra, a na današnjoj sjednici prezentirao je usvojene amandmane.

Kešo je kazao kako je na sjednici Senata Univerziteta Sarajevo, prije nekoliko dana, postignut koncenzus da zakon treba donijeti, a predstavnici akademske zajednice dali su i svoje sugestije na ovaj zakon.

Skupština KS-a donijela je na današnjoj sjednici i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, po hitnom postupku.

Ministar MUP-a KS-a Željko Mijatović je pojasnio da je 14. decembra isteklo godinu dana od donošenja Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije KS u kom roku je bila obaveza svih nosilaca vatrenog oružja odnosno oružnih listova da podnesu zahtjev za obnovu postupka i izdavanje novih oružnih listova.

Obzirom da je od 39.722 oružna lista koja su izdata podnešeno svega 5.073 zahtjeva u tom roku, predloženo je da se po hitnoj proceduri izmjeni ova zakonska odredba i produži rok na još godinu dana.

"Pismeno ćemo pozvati sve one koji su evidentirani kod nas kao legalni nosioci da podnesu zahtjev za izdavanje novih oružnih listova u ovom novom roku od godinu dana", kazao je Mijatović.

Druga izmjena u ovom zakonu je brisanje novčane kazne i za sve one koji ilegalno posjeduju vatreno oružje predviđena je kazna zatvora, od šest mjeseci do dvije godine.

"Smatramo da će sudska praksa da se promijeni, da će se izricati bezuslovne kazne zatvora, da neće biti uslovnih kazni u onom broju kao što je to do sada bilo posebno prema višestrukim povratnicima. To je strožiji pristup ovoj problematici i to će donijeti poboljšanje, kada je u pitanju strožiji pristup i upotreba takvog oružja", kazao je ministar Mijatović.

Skupština KS-a donijela je i odluke o davanju saglasnosti na: Program rada Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2009. godinu i Finansijski plan prihoda, rashoda i izdataka Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2009. godinu, Odluku o davanju saglasnosti Zavodu zdravstvenog osiguranja KS o zaduženju za kredit kod Saudijskog fonda za razvoj, u skladu sa Master planom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu - Studija završetka izgradnje objekta Centralnog medicinskog bloka (CMB) i Odluku o davanju garancije za kredit Saudijskog fonda za razvoj za nastavak gradnje Centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić objavio je na današnjoj sjednici ime mandatara Vlade KS. Radi se o Besimu Mehmediću, a Skupština KS će se na sjednici 12. januara 2009. godine izjasniti o njegovom imenovanju. O novom sastavu Vlade KS, poslanici Skupštine KS bit se također trebali izjasniti na narednoj, odnosno 28. sjednici zakazanoj za 12. januar.