BiH
0

Donesene četiri odluke o dodjeli priznanja ''Plaketa Grada Sarajeva''

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je danas četiri odluke o dodjeli priznanja "Plaketa Grada Sarajeva". Dobitnici ovog priznanja su: Bernd Fuchs, Hans-Dieter Litges, Mustafa Sevinc i Refik Akova.

Dobitnici priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" su Bernd Fuchs, inicijator i osnivač Partnerskog udruženja "Pro Sarajevo" u Friedrichshafenu u Saveznoj Republici Njemačkoj i Hans-Dieter Litges, član Upravnog odbora Partnerskog udruženja "Pro Sarajevo" u Friedrichshafenu.

Dobitnik priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" je i Mustafa Sevinc, građanin bratskog grada Burse u Republici Turskoj i osvjedočeni prijatelj Sarajeva i BiH.

Rođen je 10. jula 1958. u Bursi. Porodica mu je porijeklom iz BiH. Jedan je od osnivača organizacije Bursa-Bosna (2005.). U BiH je dolazio 1994. gdje je radio kao ratni reporter. Pod naslovom "Suze Bosne" napisao je dvanaestodnevnu seriju tekstova koji su sadržavali fotografije i reportaže napravljene tokom rata u Bosni.

Dobitnik priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" je i Refik Akova oficir Armije Republike Turske u BiH. Refik Akova je rođen 1952. u Bijelom Polju, a u R Tursku je doselio 1963. Nesebično se zalagao kod turskih nadležnih organa i inicirao prihvat velikog broja izbjeglica iz BiH.

Gradonačelnica Sarajeva će dobitnicima priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" uručiti svečanu diplomu Grada Sarajeva na ceremoniji Grada Sarajeva.