Vlada FBiH
0

Donesena uredba o kriterijima i načinu vođenja nadzora nad Razvojnom bankom FBiH

FENA
Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH dostavio je ispravljeni dio saopćenja za javnost s današnje 65. sjednice Vlade FBiH, koji se odnosi na kriterije i način vođenja nadzora nad poslovanjem Razvojne banke FBiH.

Naime, umjesto odluke, kako je navedeno, Vlada je donijela Uredbu o kriterijima i načinu vođenja nadzora nad poslovanjem ove banke.

Ispravljeno saopćenje prenosimo u cijelosti:

UREDBA O KRITERIJIMA I NAČINU VOĐENJA NADZORA NAD POSLOVANJEM RAZVOJNE BANKE FBiH

Vlada Federacije BiH je danas na sjednici, u skladu s obavezom iz Zakona o razvojnoj banci FBiH, donijela Uredbu o kriterijima i načinu vođenja nadzora nad poslovanjem Razvojne banke FBiH.

Njome se propisuju minimalni standardi za upravljanje kapitalom, upravljanje rizicima, upravljanje koncentracijom kreditnog rizika, poslovanje s osobama povezanim s Bankom, upravljanje rizikom likvidnosti, deviznim i operativnim rizikom i tržišnim rizicima, provođenje i održavanje sistema internih kontrola, interne i eksterne revizije, obim, oblik i sadržaj aktivnosti Banke za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, obavljanje platnog prometa i obračun i iskazivanje efektivne kamatne stope, te forma izvještaja za Agenciju za bankarstvo FBiH koja i vrši nadzor nad radom Razvojne banke FBiH.

Nadzor podrazumijeva kontrolu zakonitosti rada, akata i primjenu propisa kojima se regulira rad Banke i poslovnih politika i procedura koje je Banka donijela.

Pod nepravilnostima i slabostima se podrazumijevaju poslovanje mimo propisa i stanja i aktivnosti Banke koje predstavljaju nesolidno, nestabilno i suviše rizično poslovanje bez obzira na to da li su njima prekršeni propisi, politike i procedure.

Nadzor se obavlja praćenjem izvještaja, informacija i podataka koje Banka dostavlja Agenciji za bankarstvo u formi propisanih izvještaja i neposrednim pregledom poslovnih knjiga, knjigovodstvene, kao i druge dokumentacije u Banci.

U slučaju da u toku nadzora utvrdi slabosti i nedostatke u poslovanju Banke koji se odnose na kršenje odredaba zakona i uvjeta utvrđenih propisima i ovom uredbom Agencija će, u svrhu njihovog otklanjanja, postaviti određena ograničenja, zahtjeve i naložiti određene aktivnosti za sprječavanje daljnjeg pogoršanja stanja i poboljšanje procedura Banke za unapređenje poslovanja i upravljanje rizikom i naložiti Banci i odgovornim osobama provođenje predloženih mjera, uz utvrđene rokove primjene.

Propisano je da visinu naknade za nadzor Agenciji za bankarstvo utvrđuje njen Upravni odbor posebnom odlukom, uz konsultaciju s Vladom Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.