Uz Nacrt zakona o budžetu
0

Donesena odluka o privremenom finansiranju

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine većinom glasova utvrdilo je Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu uz izmjene usvojene na sjednici.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Nacrt zakona Predsjedništvu BiH, koje je ovlašteni predlagač budžeta prema Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema Nacrtu, ukupni prihodi za finansiranje institucija BiH u 2011. godini ostali su okvirno na prošlogodišnjem nivou i iznose 1,028 milijardi KM.

Za servisiranje vanjskog duga planirani su prihodi od 386.217.000,00 KM.

Prihodi od indirektnih poreza, odnosno prilivi za finansiranje institucija BiH s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje, planirani su u iznosu od 807.000.000,00 KM, što je za 118 miliona KM ili 17,1 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Pored ovih prihoda, izvori finansiranja su neporezni prihodi institucija BiH, donacije i ostali izvori finansiranja.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period april-juni 2011. godine uz izmjene koje su prihvaćene na sjednici.

Vijeće ministara je zadužilo budžetske korisnike i Ministarstvo finansija i trezora da nastavi s uštedama na svim stavkama tekućih rashoda, a posebno na troškovima reprezentacije, službenih putovanja, telefona i slično.

Prema Odluci, privremeno finansiranje institucija BiH od aprila do juna 2011. godine utvrđuje se do iznosa ukupno usvojenih sredstava Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, na nivou jedne četvrtine sredstava u usvojenom budžetu za 2010. fiskalnu godinu, u iznosu od 341.472.250,00 KM.

U skladu s Odlukom, vanjski dug bit će servisiran prema planovima otplate.

Raspored prihoda po budžetskim korisnicima i vrstama rashoda bit će izvršen na nivou jedne četvrtine sredstava u usvojenom budžetu za 2010. godinu, a budžetski korisnici ne mogu započeti nove ili proširene programe i aktivnosti dok ne budu odobreni zakonom o budžetu institucija BiH za 2011. godinu.

Za nove institucije formirane u 2010. godini mjesečni iznos sredstava za finansiranje odobrava Ministarstvo finansija i trezora BiH u skladu s iznosima odobrenih sredstava iz budžetske rezerve za 2010. godinu, uzimajući u obzir potrebe prilagođavanja strukture budžeta realnim okvirima njihovog funkcioniranja.

Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH za ova tri mjeseca odobrava se 6.300.000,00 KM za privremeno finansiranje. Ova sredstva osigurana su Odlukom o preuzimanju poslova, objekata, sredstava za rad i zaposlenih između Ministarstva sigurnosti, Državne agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Za ovaj iznos bit će umanjena finansiranja Ministarstva sigurnosti i Državne agencije za istragu i zaštitu BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o povećanju broja glasova i učešće Bosne i Hercegovine u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj i Međunarodnoj finansijskoj korporaciji i povećanju kapaciteta kapitala za 1.259.429,40 američkih dolara.

Bosna i Hercegovina ova sredstva treba uplatiti do 2015. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.