BiH
0

Donesen okvirni plan za usvajanje zakona potrebnih za uspostavu državnih policijskih tijela

FENA
Vijeće ministara BiH na današnjoj posebnoj sjednici u Sarajevu posvećenoj reformi policije u zemlji donijelo je okvirni plan za kreiranje i usvajanje zakona potrebnih za uspostavljanje državnih tijela za nivo BiH.

To je nastavak implementacije Mostarske deklaracije i njenog akcionog plana, izjavio je na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice predsjedavajući Vijeća ministara u ostavci Nikola Špirić.

Cilj je da radna grupa dođe do nacrta potrebnih zakona najkasnije do 15. februara, pred zasjedanje Vijeća za implementaciju mira. Špirić se nada da će prema ovim planovima Bosna i Hercegovina u martu ili aprilu steći uvjete da s Evropskom unijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Špirić je na pres-konferenciji pozvao sve koji, kako je kazao, žele napredak BiH, da u predstojeća dva mjeseca učine sve kako bi do potpisivanja Sporazuma u ovom treminu zaista došlo.

Govoreći o danas usvojenom okvirnom planu, kazao je da će Vijeće ministara, na prijedlog predsjedavajućeg, u roku od sedam dana imenovati radnu grupu za izradu zakona na osnovu kojeg (kojih) će biti uspostavljene institucije: direkcija za koordinaciju policije, institut za forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanova za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, agencija za policijsku podršku, nezavisni odbor, odbor za žalbe građana i odbor za žalbe policijskih službenika.

Radnu grupu će sačinjavati predstavnici državnih ministarstava sigurnosti i pravde, entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova, lični predstavnici predsjedavjućeg Vijeća ministara BiH i predsjednika vlada FBiH i RS, zatim lični predstavnik gradonačelnika Distrikta Brčko i direktor Granične policije BiH. Predsjedavajućeg grupe imenovat će predsjedavajući Vijeća ministara.

Težit će se da radna grupa ima izbalansirani nacionalni sastav. Predstavnici Ureda visokog predstavnika, EUPM-a i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH imat će ulogu posmatrača na njenim sjednicama, saopćio je na pres-konferenciji Nikola Špirić.

Prva sjednica ove grupe bit će održana najkasnije do 20. decembra. Radna grupa će održavati sastanke najmanje jednom sedmično i o svim pitanjima odlučivati konsenzusom. Dužna je da najmanje jednom u 15 dana u pismenoj formi informiše predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o rezultatima rada, dogovoreno je na današnjoj sjednici Vijeća.

Radna grupa je dužna i da se u radu pridržava Akcionog plana implementacije Mostarske deklaracije radi ispunjavanja obaveza potrebnih za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministarstvo sigurnosti će pružiti svu neophodnu logističku i tehničku pomoć radnoj grupi, a Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara svu potebnu pravnu pomoć.

O rezultatima rada radne grupe javnost će informirati predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dogovoreno je.