BiH
0

Donatorska večer: Banka koštane srži će spasiti brojne živote

Piše: A. U.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nevladina organizacija Mala, organizovala je u Domu Oružanih snaga BiH svoju drugu donatorsku večer kako bi prikupila dio sredstava za projekt formiranja Banke koštane srži u BiH.

Cilj večeri je sakupljanje što većeg broja davalaca krvi i sredstava za tipizacije, te da i bh. Banka koštane srži uđe u evropske i svjetske asocijacije banaka što je za oboljele spas, jer bi u tom slučaju transplantacija koštane srži koštala 50 hiljada eura i finansiralo bi je zdravstvo. Trenutno u BiH na transplantaciju koštane srži čeka oko 50 oboljelih, a za liječenje im treba po 400 hiljada eura.

Potrebno je uraditi 1.500 tipizacija da bi bh. Banka koštane srži pristupila evropskim i svjetskim bankama i time omogućila da transplantati iz cijelog svijeta budu dostupni našim pacijentima oboljelim od leukemije.

“NVO Mala bori se za osnivanje banke matičnih stanica, koja će najvjerovatnije biti smještena u Tuzli, budući da je Tuzla najopremljenija i kadrom i potrebnom laboratorijom. U svemu nam pomaže i hrvatski registar, s kojim imamo potpisan sporazum. Tipizacije, za koje večeras skupljamo sredstva, rade se u Hrvatskoj za čitav region. Imamo potpisan sporazum i sa KBC Zagreb, koji radi te tipizacije. Imamo indikacije da će laboratorija veoma brzo biti pripremljena i u Tuzli, a imat će i sve potrebne certifikate koje zahtijeva Svjetska banka koštane srži. Do sada je urađeno 150 do 200 tipizacija. Dalje idemo sa koncertnim aktivnostima i nadamo se da će do maja BiH imati svoj registar i banku”, izjavio je za naš portal Abdulkadir Tuco, predsjednik NVO Mala.

Kako Tuco objašnjava, jedna tipizacija košta blizu 400 eura u Zagrebu. Kada se budu radile u BiH, odnosno Tuzli, koštat će između 500 i 600 eura. Razlog za višu cijenu je taj što je Zagreb već ima uhodan posao i rade na hiljade tipizacija, dok će se u BiH raditi stotinjak tipizacija na mjesečnom ili dvomjesečnom nivou.

Ulaznica na donatorsku večer bila je 50 KM i uključivala je večeru i piće dobrodošlice, a održana je i aukcija slika te tombola. NVO Mala cilja da ovakve večeri postanu redovna druženja za prikupljanje sredstava, koja će se uplaćivati za izradu tipizacija.

“Večeras je druga po redu donatorska večer. Naredna će se održati 26. decembra u Zenici. Od januara naredne godine počinju koncertne aktivnosti i to je jedini način da se prikupe sredstva za tipizacije. Istina, svaka općina plaća dio tipizacija za građane sa svog područja, ali to je još uvijek jako malo", rekla je Amela Sućeska, potpredsjednica i projekt menadžerica NVO Mala te direktorica projekta Banke koštane srži.

NVO Mala nosilac je projekta Banka koštane srži u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva.