Susret Bettocchi - Halilović
0

Donatori su ponovo zainteresovani za naš region

Sarajevo-x.com
Međunarodna donatorska zajednica ponovno pokazuje interesovanje za rješavanje pitanja raseljenja u regionu i želimo ohrabriti vlasti u Srbiji, Hrvatskoj i BiH da ulože dodatne napore da bismo ovaj problem riješili u nekoliko narednih godina, kazao je izvršni direktor Biroa UNHCR-a za Evropu Guillermo Bettocchi tokom razgovora s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem jučer u Sarajevu, saopćeno je iz Halilovićevog kabineta.

"Tokom posjete zemljama regiona stekao sam dojam da postoji politička volja za rješavanje pitanja izbjeglica i raseljenih osoba", kazao je Bettocchi i dodao da je ohrabren organiziranjem regionalne ministarske konferencije o izbjeglicama u Beogradu, 25. marta.

Ministar Halilović je ponovio da je BiH posljednjih pet godina bila regionalni lider u ovoj oblasti te da je, bez obzira na unutarnje poteškoće, poticala saradnju u regionu.

"Želimo vjerovati da će predstojeća konferencija dati jači zamah rješavanju pitanja raseljenih osoba i izbjeglica, posebno jer smo opredijeljeni da u narednih pet godina značajno završimo proces povratka, ali i otpočnemo stvarati preduvjete za rješavanje ostalih pripadajućih prava iz Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma", kazao je ministar Halilović ističući dobru saradnju s UNHCR-om, kao međunarodnim partnerom čija je uloga u procesu povratka jasno definirana Dejtonskim sporazumom.

Još jednom je i ovaj visoki funkcioner UNHCR-a snažno podržao revidiranu Strategiju za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma, koja na sveobuhvatan način definira rješavanje pitanja izbjeglica i raseljenih osoba, a koja se nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Ovom sastanku prisustvovali su i predstavnik UNHCR-a u BiH Naveed Hussain i pomoćnik ministra Mario Nenadić.