BiH
0

Donald Hays komentirao izbore u BiH

FENA
Bivši prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Donald Hays, dobar poznavalac bh. prilika, u razgovoru za Glas Amerike komentirao je izbor Harisa Silajadžića, Željka Komšića i Nebojše Radmanovića za članove Predsjedništva BiH.

"Mislim da je to zanimljiv rezultat, jer u značajnoj mjeri prekida obrazac iz prošlosti. Nadam se da su izbori stvar prošlosti za njih tako da se mogu koncentrirati na ono što će ljudima donijeti dobro; pred njima je mnogo posla i ja ih pozivam da uspostave jedan doista čvrst akcijski program za cijelu zemlju", kazao je Hays.

Donald Hays, koji je prije nekoliko mjeseci napravio projekt reformi ustava BiH, što nije dobio zeleno svjetlo u parlamentu, i dalje misli da je BiH potrebna temeljita ustavna reforma koja bi dovela do djelotvornije vlade, jer trenutna vlada košta zemlju tri puta više nego predratna.

No, kako gleda na činjenicu da su američki vojnici otišli iz BiH i nije li to, kako mnogi tumače, znak da su Sjedinjene Države digle ruke od BiH?

"Moj komentar je da su američki vojnici napravili sjajan posao u Bosni, ali mislim da BiH više ne treba američke vojnike, nego da treba pažnju, savjet i političku podršku, što će američka vlada, putem ambasade u Sarajevu, nastaviti pružati. Mi smo jamci budućnosti BiH, stalo nam je da ona ima stabilan odnos i proces približavanja evropskim integracijama i Amerika je u potpunosti odlučna pomoći u vezi s budućnosti BiH. Vrlo blisko sarađujemo s našim evropskim saradnicima da se to i dogodi", kazao je Hays.

Bivši zamjenik visokog međunarodnog predstavnika za BiH i donedavni stručnjak američkog Instituta za mir, Donald Hays naglašava da će se među članovima Predsjedništva najviše očekivati od Harisa Silajdžića zbog njegovog prethodnog političkog iskustva.

"Tu Silajdžić ima veliku ulogu. On ima ratno iskustvo. Imao je herojsku ulogu tokom rata. On to treba da koristi da bi stvorio vladu koja ujedinjuje ljude, a ne da ih dijeli, i ja ga podstičem da to uradi. On je veoma harizmatična ličnost, veoma inteligentan, i to treba koristiti da okupi ljude oko sebe i upostavi program koji će BiH učiniti jednom zemljom u Evropskoj uniji", kazao je Hays.

Na pitanje da li je moguće da Silajdžićeva Stranka za BiH i Dodikov SNSD uspostave koaliciju, Hays je kazao kako je među političarima to je uvijek moguće.

"Ako se moglo zamisliti da SDS, SDA i HDZ rade zajedno, onda je moguće, u cilju formiranja vlade i političke moći, političkog uticaja da bilo koja politička grupa nađe kompromisno rješenje. Medjutim, ova grupa, koja nije povezana s ratnom prošlošću, vjerujem kako ima više izgleda da nađe zajednički sadržaj nego drugi", zaključio je Hays.