Dugogodišnji projekat
0

Donacija od milion eura za obnovu Vijećnice

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je na današnjoj sjednici Izvještaj o aktivnostima na realizaciji projekta obnove Gradske Vijećnice za koji uskoro treba stići i donacija od Evropske komisije u iznosu od milion eura

Vijećnicima su prezentirane Odluke o budućem korištenju prostora Vijećnice koju je donio Kanton Sarajevo, a prema kojima će u Vijećnici biti sjedište Ureda gradonačelnik/ce, predsjedavajućeg Gradskog vijeća, sala za sjednice Gradskog vijeća, Nacionalne biblioteke BiH, Muzeja razaranja Vijećnice i centralna aula za organizaciju kulturnih sadržaja.

Ovim projektom je predviđeno da se odvoji Univerzitetska biblioteka od Nacionalne biblioteke i da ostane u Kampusu.

Prema ovom konceptu, kako je istaknuto na današnjoj sjednici Vijeća i nakon prezentacije koju je vijećnicima predstavio direktor firme Urbing d.o.o. Smajo Mulaomerović, Vijećnica će nakon dugo godina ponovno biti otvorena za javnost i građane, kao i kulturne sadržaje.

Koordinator na projektu obnove Vijećnice Vildana Jakić je kazala kako su sporni imovinsko pravni odnosi sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH, te je izrazila nadu da će “zahtjev upućen Vijeću ministara BiH biti riješen pozitivno, te da će i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH prihvatiti ugovor o partnerstvu, kao sadašnji vlasnik, kako bi se mogli nastaviti radovi, odnosno aktivnosti na obnovi objekta”.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina je kazao je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH u vlasničkom listu nosilac prava raspolaganja zgradom Vijećnice te da je jedino Vijeće ministara BiH nadležni organ koji može donijeti odluku o tome kome će pripasti Vijećnica.

“Smatramo da GV treba da uvaži ovu realnost. To ne bi trebalo da utiče na aktivosti oko obnove Vijećnice gdje očekujemo da budemo mnogo više uključeni i smatramo da bi u državi trebalo biti više koordinacije oko obnove zgrade Vijećnice”, kazao je Ovčina.

“Uputili smo dva prijedloga: ili da nas vrate u Vijećnicu u punom kapacitetu, ili da nam se nađu odgovarajući prostor za rad. Ukoliko država kaže da za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH treba nova zgrada ili neka adaptirana mi ćemo to uvažiti, ali je nepraktično da budemo zajedno sa administracijom”, kazao je Ovčina.

U Izvještaju koje je usvojilo Gradsko vijeće, istaknuto je da su u posljednjih godinu dana za projekat obnove Vijećnice donacije izdvojile: Vlada Kraljevine Španije, Republike Mađarske, gradova Budimpešta, Podgorica i Ljubljana, Društvo za obnovu Vijećnice iz Austrije, a najavljena je skorija uplata donacija od Evropske komisije (milion eura), te Tirane, Nikozije, Zagreba i Beča.