BiH
63

Donacija od 35.000 KM za drugu fazu izgradnje Roditejske kuće u Sarajevu

FENA
Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović i projekt - menadžer Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka" Fikret Kubat potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o donaciji 35.000 KM za izgradnju Roditeljske kuće u krugu Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu.

Roditeljska kuća u krugu Pedijatrijske klinike Jezero će predstavljati pansione za djecu oboljelu od raka i njihove roditelje koji dolaze van Kantona Sarajevo.

Novac je donirala Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, a bit će utrošen u drugoj fazi izgradnje objekta, za stolariju i fasadu.

Za drugu fazu izgradnje potrebna su sredstva od 600.000 KM, a Kubat kaže da su već najavljene određene donacije, među kojima je donacija Vlade Federacije BiH u iznosu od 80.000 KM.

Ukupna vrijednost objekta je 1.200.000 KM. Ukoliko sredstva budu skupljana kontinuirano objekt bi mogao biti u funkciji do kraja godine.

Svaki pansion će imati zasebno kupatilo, a korisnike će povezivati zajednička kuhinja, trpezarija i dnevni boravak.

"Proces liječenja traje od šest mjeseci do godinu dana, to je jako skupo i dugotrajno, smatramo da će Roditeljska kuća, i porodična atmosfera pomoći na putu liječenja", rekao je Kubat.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović je kazao da je danas potpisao ugovor jedne od donacija koja Vakufska direkcija osigurava putem donatora iz Kuvajta.

"Vakufska direkcija se u projekt uključila od samog početka smatrajući da je ovo projekt od šireg društvenog značaja. Namjeravamo nastaviti u prikupljanju donacija za izgradnju Roditeljske kuće", dodao je Zajimović.