Čestitka redakcije Klix.ba
3

Domovino, sretan ti Dan državnosti!

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnji dan prije 69 godina udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Profesor Ustavnog prava Omer Ibrahimagić u razgovoru za portal Klix.ba ističe kako je 25. novembar jedan od četiri najznačajnija datuma u historiji BiH.

"To je historijski datum koji nije opterećen nikakvom ideologijom. Tog dana u Mrkonjić-Gradu su se našli najistaknutiji predstavnici Bošnjaka, Srba, Hrvata i predstavnici nacionalnih manjina u BiH. Oni su odlučili da obnove državnost naše zemlje koja je do tada 480 godina bila pod tuđim suverenitetom", kaže Ibrahimagić na početku razgovora.

BiH je, dodaje naš sagovornik, bila pod suverenitetom Osmanlija, Austrougarske i Kraljevine Jugoslavije.

"Nekoliko dana kasnije, na drugom zasjedanju AVNOJ-a, BiH je postala jedna od šest konstitutivnih jedinica Demokratske federativne Jugoslavije. Može se reći kako je BiH jedna od konstituenata DFJ, a ne obrnuto, kako tvrde srpski propagandisti", pojašnjava Ibrahimagić te dodaje kako svi građani i državljani današnji dan trebaju slaviti, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

"To što u RS-u se i danas odriču 25. novembra kao Dana državnosti BiH je čisti utjecaj jedne četničke ideologije koja je BiH uvijek smatrala srpskom zemljom i nastojala od nje da napravi Veliku Srbiju", kategoričan je Ibrahimagić.

"Današnji datum i Dan državnosti su rezultat borbe i Srba i Hrvata i Bošnjaka i nacionalnih manjina da se oslobe tuđinske vlasti", kaže na kraju profesor Ustavnog prava Omer Ibrahimagić.

Redakcija portala Klix.ba svim bosanskohercegovačkim domoljubima i antifašistima čestita 25. novembra, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.