BiH
127

Domovi zdravlja u Maglaju i Doboju još nisu dobili donacije Vincenta Tana

Piše: E.S.H.
Sa dodjele vaučera
Sa dodjele vaučera
Donacija koju je malezijski milijarder Vincent Tan obećao domovima zdravlja u Maglaju i Doboju još uvijek nije realizirana. Vincent Tan je na poluvremenu utakmice na Koševu između Sarajeva i norveškog Haugesunda koja je odigrana 17. jula ove godine uručio vaučer za novčanu donaciju u iznosu od po 250.000 KM za dva doma zdravlja.

Kako nam je rekla direktorica Doma zdravlja Maglaj, Emira Drnda-Čičeklić, osim predaje vaučera i obećanja da će novac biti uplaćen, maglajskom Domu zdravlja se niko nije javio.

"Prije 20-tak dana smo kontaktirali i Malezijsku ambasadu, ali oni nemaju nikakvu informaciju, pa ćemo kontaktirati i FK Sarajevo koje nas je i pozvalo na utakmicu na kojoj je dodijeljen vaučer. Ovakvu informaciju vam može dati i dobojski Dom zdravlja. Nadamo se da ćemo uskoro saznati šta je sa tim novcem koji nam treba biti uplaćen", kazala je Drnda-Čičeklić.

Na iznos od 250.000 KM je računao Dom zdravlja Maglaj, jer osnivač ove ustanove, Općina Maglaj, nije u mogućnosti finansijski pomoći ovoj zdravtsvenoj ustanovi, pa su očekivali da će ovaj novac biti potrošen za nabavku medicinske opreme.

FK Sarajevo nema nikakve veze sa donacijama

Direktor FK Sarajevo, čije je Tan vlasnik, nam je rekao da je jedina povezanost kluba s ovom donacijom to što su domovima zdravlja vaučeri uručeni na utakmici između Sarajeva i norveškog Haugesunda.

"To je donacija malezijske fondacije sa kojom mi nemamo nikakve veze. Ono što mogu reći jeste da sam uvjeren da će gospodin Tan svoje obećanje i obavezu ispuniti u potpunosti", kazao nam je Dino Selimović.

Direktor FK Sarajevo je kontaktirao ured Vincenta Tana, iz kojeg je dobio obavijest da je novac uplaćen humanitarnoj organizaciji "Mercy Malaysia" koja je realizovala i realizuje humanitarne aktivnosti na terenu sa domovima zdravlja u Doboju i Maglaju. Iz ureda Vincenta Tana još uvijek nisu dobili zvaničnu povratnu informacije iz organizacije "Mercy Malaysia" o statusu tih donacija.

Da li će i kada taj novac biti uplaćen, još uvijek se ne zna, ali uskoro očekujemo povratnu informaciju iz organizacije "Mercy Malaysia", kako bi domovi zdravlja znali kada mogu računati na taj novac.

U poplavama stradala kompletna medicinska oprema

Podsjećamo da Dom zdravlja Maglaj ovih dana izgleda kao jedno veliko gradilište.

"Zahvaljujući donaciji Evropske unije radi se sanacija poplavljenog suterena i prizemlja, a radimo i projekat utopljavanja, zamjenu stolarije i grijanja na pelet. Iako smo morali čekati da se završe škole koje su prioritet, drago nam je da je i Dom zdravlja došao nared. Imamo malu zbrku jer radnici moraju prolaziti kroz čekaonice gdje su pacijenti, ali imamo strpljenja i zahvalni smo što se napokon rješava i naša problematika i nadamo se da će se za mjesec dana radovi završiti", ispričala nam je direktorica Doma zdravlja Maglaj Emira Drnda-Čičeklić.

Dom zdravlja Maglaj je u majskim poplavama izgubio kompletnu medicinsku opremu koja je bila smještena na dva sprata, a zahvaljujući donacijama društveno-odgovornih kompanija i pojedinaca pokušavaju nadoknaditi izgubljeno.

"Od realiziranih projekata smo obnovili dio laboratorije, dobili smo sanitetska vozila, nabavili aspirator, defibrilator i ultrazvuk, stomatološke stolice i drugi medicinski aparat. U narednom periodu trebamo još realizirati još neke projekte koji su nam ostali, a dogovoreni su", ispričala nam je Emira Drnda-Čičeklić, direktorica Doma zdravlja Maglaj.

Ono što je prioritet je nabavka aparata za rentgen dijagnostiku, koji je veoma skup. Očekuju da će do nove godine ovu investiciju realizirati ambasada Japana u BiH.