Kasim Mrkanović
0

Domino efekat Interventnog zakona

Sarajevo-x.com
"Osim što je predlaganje Interventnog zakona demokratski krajnje upitno, jer bi ga moralo pratiti proglašavanje vanrednog stanja i ostavka svih državnih organa koji nemaju drugačije rješenje. Predlagač rigoroznih mjera ograničenja potrošnje morao se pozabaviti posljedicama tih mjera", smatra predsjednik Savjeta za ekonomske odnose GDS BiH privrednik Kasim Mrkanović.

U saopštenju za javnost koje smo primili iz ove bh. stranke stoji mišljenje da će smanjenje plata i naknada budžetskim korisnicima poput domina pogoditi i "sve grane privrede kojima oni plaćaju robe i usluge, te budžetske i vanbudžetske fondove", a odrazit će se i na priliv sredstava od PDV-a, i to pune tri godine, a bez strateških planova stimuliranja zapošljavanja, proizvodnje i razvoja.

"Možda su gospoda ministri zamislili da već sljedeće godine ponovo povećaju i izmisle neke nove poreze kako bi to kompenzirali i nastavili pothranjivati preglomaznu birokratiju", ističe Mrkanović.

"Interventni zakon razotkriva i zbog čega nema volje za ozbiljnim razgovorima o novom ustavnom administrativnom ustrojstvu države, koji bi morali sadržavati i planove radnog zbrinjavanja ogromnog viška preskupe državne birokratije sastavljene od biračkog tijela stranaka na vlasti. Ovako su im tri godine začepljena usta, jer bar imaju posao i kakvu-takvu plaću, a obećanja će dobiti u oktobru iduće godine. Ko preživi", zaključio je privrednik