BiH
7

Domazet: SDP ostaje na poziciji da treba uvesti diferenciranu stopu PDV-a

FENA
Anto Domazet (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Anto Domazet (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Anto Domazet je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je značaj poreza na dodanu vrijednost (PDV) izuzetno veliki.

Po njegovim riječima, on je veoma značajan fiskalni instrument, a njime se godišnje prikuplja oko 3,2 milijarde maraka.

"Veoma je značajan za pokretanje potrošnje kao makroekonomski pokretač rasta. Imamo među najnižnim stopama PDV-a u regionu, jedino Kosovo ima stopu 16 posto, a u BiH je 17 posto", kazao je Domazet.

Podsjetio da je SDP BiH u izbornom programu za period 2010.-2014. predvidio pokretanje procedura za uvođenje diferencirane stope poreza na dodanu vrijednost.

"Mi smo 2012. godine pripremili prijedlog zakona o promjenama Zakona o PDV-u kojim smo predvidjeli stopu od osam posto na sve vrste kruha, kokošija jaja, mlijeko, znanstvene časopise, lijekove, proizvode koji se ugrađuju u ljudsko tijelo, novine i časopise, jestiva ulja i masti, dječiju hranu, isporuku vode i šećer", kazao je Domazet.

Dodao je da su u tom prijedlogu zakona predvidjeli da bi, zbog uvođenja ove diferencirane stope od osam posto, trebalo povećati standardnu stopu na 19 posto.

Navodeći zašto se ovaj prijedlog zakona nije našao u parlamentarnoj proceduri, Domazet je kazao da smo još od 2009. imali zaključen Stand by aranžman s MMF-om koji je predviđao da se u toku trajanja tog aranžmana ne može mijenjati nikakava regulativa poreza na dodanu vrijednost.

"Nismo željeli da pravimo poteze koji će biti u suprotnosti s onim što je BiH prihvatila kao obavezu prema MMF-u. S druge strane, željeli smo i želimo da se u pripremama za pokretanje promjena u porezu na dodanu vrijednost ostvari politički konsenzus, jer je riječ o državnom zakonu u kome treba postići veoma značajan nivo konesenzusa i to međuentitetskog. I drugo, treba osigurati sve potrebne stručne analize koje treba da uradi Uprava za indirektno oporezivanje", kazao je Domazet.

Po njegovim riječima, uvođenje diferencirane stope nije jednostavna operacija.

Smatramo, dodao je, da i Uprava za indirektno oporezivanje mora dati svoj dio doprinosa stvaranju jednog konsenzusa o uvođenju diferencirane stope PDV-a.

Domazet je kazao da SDP BiH ostaje na svojoj poziciji da treba uvesti reduciranu stopu PDV-a i „za to ćemo pokrenuti aktivnost kada se stvore svi ovi uvjeti“.

Naveo je da bi 2016. godine, istekom Stand by aranžmana, vjerovatno bili stečeni i formalni uvjeti da se promjenama stope PDV-a priđe kroz parlamentarnu proceduru.

SDP BiH je reagirao i na prijedlog SDS-a, koji je uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog svog zakona o dopuni Zakono o PDV-u kojim predlaže uvođenje nulte stope na određene proizvode kao što su sve vrste kruha, lijekovi, sadni materijali, mlijeko i mliječni proizvodi...

Domazet je kazao da "njihov prijedlog zakona ništa drugo ne predviđa".

"Mi u SDP-u ocjenjujemo taj prijedlog kao izuzetno vidljiv i uočljiv pokušaj da se ostvare jeftini politički poeni jednim potezom koji je potpuno neosmišljen, nedorečen i nema minimum stručnosti u odnosu na složenost problema koji su dotaknuli", kazao je Domazet.

Prije svega, neveo je on, nulta stopa je u politikama EU nešto što je iskjučeno, nešto što nije u programu, nije dakle politika. Tu se najčešće govori o stopama pet, osam, deset posto...

"Ono što je najproblematičnija stvar u prijedlogu SDS-a je to da SDS predlaže uvođenje nulte stope za jednu grupu proizvoda, ali ne predlaže i čak nema u vidu potrebu da se standardna stopa poreza na dodanu vrijednost poveća kada se uvode niže stope koje će smanjiti prihode iz osnova PDV-a", kazao je Domazet.

Dakle, dodao je on, ako imamo za pretpostavku da ova grupa proizvoda koje predlaže SDS učestvuje 10 posto u strukturi kreiranja PDV-a, njihovim prijedlogom se umanjuje PDV za iznos od 320 miliona godišnje, a nema nikakvih prijedloga kako to nadoknaditi.

Po Domazetovim riječima, to je jedan kontroverzan prijedlog "jer on vjerovatno, i čak u obrazloženju, jedino cilja na socijalne efekte".

"Postavljamo pitanje kakav ćemo mi to socijalni efekat imati ako smanjimo poreze na dodanu vrijednost i izbijemo na nivou BiH 320 miliona koji su u proračunima entiteta, kantona, itd. također namijenjeni socijalnim programima, jer znamo da su naši proračuni u najvećoj mjeri socijalno orijentirani?", upitao je Domazet.

On je naveo da će zastupnici SDP-a u parlamentu BiH čak postaviti i pitanje ustavne utemeljenosti ovih promjena, ovog zakona "budući da zbog ovakvog razarajućeg efekta na javne prihode na nivou države, entiteta ili kantona, možemo postaviti pitanje koliko je uopće ovaj prijedlog ustavan, odnosno uočiti da ovim prijedlogom ustvari se dovodi u pitanje funkcioniranje ustavom utvrđenog sistema vlasti".

"Jednostavno jedan značajan iznos sredstava od oko tri stotine i nešto miliona se ovim prijedlogom izbacuje iz kanala javnih prihoda koji su ukalkulirani u ovoj godini, a naravno osjećali bi se kao nedostatak i u narednim godinama", kazao je Domazet.