BiH
0

Domaće kompanije pozvale na hitno usvajanje izmjena Zakona o akcizama

FENA
Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće kvalitetno proizvedeno u BiH" danas je izrazilo zabrinutost činjenicom da entitetske vlade i Upravni odbor Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) još nisu dali saglasnost za prijedlog izmjena Zakona o akcizama.

Predstavnici ovog udruženja upozorili su na pres-konferenciji u Sarajevu da je ove izmjene potrebno hitno uputiti u parlamentarnu proceduru na razmatranje, s obzirom na pogubne efekte trenutnog zakona na domaće kompanije.

Predsjednik Udruženja Admir Kapo ustvrdio je kako nije poznato da li je jučer na sjednici Upravni odbor UIO BiH uopće razmatrao predložene izmjene, što ukazuje na, kako je ocijenio, njihov netransparentan rad.

Kapo napominje da bez saglasnosti UIO predložene izmjene Zakona o akcizama ne mogu biti upućene u parlamentarnu proceduru. Na taj način se onemogućava i njihovo usvajanje i stupanje na snagu od 1. januara naredne godine.

U Udruženju ističu da je usvajanje predloženih izmjena prioritetno, jer trenutni zakon direktno uništava pet industrijskih oblasti u BiH. Za dvije godine od kako je stupio na snagu, BiH je napravila milijardu i 562 miliona KM deficita.

Predstavnici pet domaćih kompanija Bosnalijek, Fabrika Duhana, Sarajevo, Vispak, Liqual i Doncafe International zatražili su još jednom povećanje akciza na uvozne proizvode i ujednačavanje bh. firmi sa inozemnim kompanijama.

"Ne postoji nijedan argument zbog kojeg ove izmjene zakona ne bi trebale biti usvojene, a posebno zbog činjenice da BiH zbog ovog zakona gubi milone maraka", upozorili su predstavnici ovih kompanija.