Problem s posipanjem ulica
85

Domaća so je kvalitetnija i jeftinija, a opet se ne koristi dovoljno

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je kvalitetnija i jeftinija, so proizvedena u Solani Tuzla nedovoljno se koristi za posipanje ulica u našoj zemlji, upozoravaju iz Federalnog ministrstva saobraćaja i komunikacija naglašavajući prednosti koje domaća so ima u odnosu na uvoznu.

"Prema našim saznanjima domaća so nije adekvatno zastupljena prilikom nabavke kod javnih i privatnih preduzeća, pogotovo imajući u vidu činjenicu da uvozna so nema idealne tehničke karakteristike i u sebi sadrži veliki procenat drugih materija koje nisu poželjne (zaprljanost)", navode iz Federalnog ministarstva.

"Važno je istaći da je, prema našim saznanjima, domaća so, proizvedena u Solani Tuzla jeftinija od drugih. Zbog nabavke soli inostranog porijekla odlijevaju se značajna budžetska sredstva u javnim nabavkama inostranim dobavljačima", poručili su čelni ljudi ministarstva.

Prema Zakonu o cestama u Fedearaciji, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je nadležno za kontrolu provođenja ovog zakona i za donošenje podzakonskih akata koji se tiču održavanja puteva a time i zimske službe. Federalni ministar prometa i komunikacija ima ovlaštenja za donošenje određenih pravilnika, uputstava i smjernica.

Federalno ministarsvo prometa i komunikacija je prepoznalo problem i izmijenilo odgovarajuće podzakonske akte, tako da omogućavaju konkurentnost domaćih proizvođača soli za posipanje puteva, istaknuto je.

"Trenutno je situacija u Kantonu Sarajevo veoma složena, budući da nadležno kantonalno javno komunalno preduzeće ne raspolaže sa dovoljnim količinama soli. S obzirom na vremenske prilike zbog snijega koji je pao i prije kalendarskog početka zime, ovo pitanje još više dolazi u prvi plan. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija izražava veliku zabrinutost zbog nedovoljnog čišćenja i snabdjevenosti zimske službe neadekvatnim količinama neodgovarajuće soli", navedeno je u saopćenju za javnost.