Udruženje poljoprivrednika
0

Domaća agonija oko mlijeka

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH saopćilo je u nedjelju da su poljoprivrednici i Vlada R Hrvatske "dali lekciju i našim poljoprivrednicima i našim vlastima" kako se rješavaju problemi u poljoprivredi.

"U roku od 24 sata našli su obostrano prihvatljiva rješenja za spašavanje mljekarskog sektora kombiniranjem mjera iz oblasti vanjske trgovine i novčanih podrški. Odlučili su da zabrane uvoz nekih mliječnih proizvoda koji ugrožavaju mliječni sektor, donijeli su ponovo zaštitnu cijenu mlijeka koju su nedavno bili ukinuli, te su reprogramirali kredite farmerima jer ih ovi ne mogu otplaćivati zbog niske cijene mlijeka", navode iz bh. Udruženja poljoprivrednika.

U svemu ovome, ističe se, presudna je bila spremnost poljoprivrednika iz susjedne zemlje da "okupiraju ulice Zagreba svojim traktorima kao i zadivljujući odnos građana Zagreba prema farmerima - protestnicima.

"Uz to, treba istaknuti i spremnost vlasti da uoči problem i nađe odgovarajuća rješenja. Za neka od tih rješenja, kao što je spomenuta zabrana uvoza, naš državni ministar (Mladen) Zirojević bi rekao da ruše CEFTU i s indignacijom bi ih odbio, jer mu je CEFTA važnija od naše poljoprivrede. On, nažalost nije sam - na njegovoj je strani naša izvršna vlast", navode iz bh. udruženja poljprivrednika.

"Slušaju oni šta im kaže Olli Rehn, inače, vrlo zabrinut za našu poljoprivredu kao i za našu potrošačku sirotinju kojoj, kako reče, prijeti poskupljenje hrane ako se usvoji zakon o zaštiti domaće proizvodnje. On, tamo u Bruxellesu, i ne zna da kod nas ne djeluje zakon konkurencije jer se cijene nisu ni smanjile kad su ukinute carine", navodi se u saopćenju.

Iz ovog udruženja smatraju da ministar Zirojević "zamajava domaću javnost mantrom o CEFTI i njenim ograničenjima", navodi se u saopćenju koje je potpisao sekretar Udruženja Sead Jeleč.