BiH
55

Dom zdravlja Tomislavgrad mora isplatiti Mirsadu Đugumu 100.000 KM

FENA
Dom zdravlja Tomislavgrad
Dom zdravlja Tomislavgrad
U protekla četiri mjeseca bankovni transakcijski račun kojim se koristi Dom zdravlja Tomislavgrad blokiran je dva puta od dva različita ovršitelja.

Prvi put je to uradila Porezna uprava FBiH u lipnju ove godine zbog neuplaćenih poreza i doprinosa na minimalan iznos plaće nastalih u vremenu od 2000. do 2009. godine u iznosu od 3,7 miliona KM, dok se u drugom slučaju spominje neslužbeno ukupan iznos oko 100.000 KM s tim da je ova blokada posebno zaintigrirala tomislavgradsku javnost.

Bivšem zaposleniku Doma zdravlja iz kasnih 80-tih i ranih 90-tih godina Mirsadu Đugumu, inače utjecajnom ljekaru i vlasniku privatne poliklinike u Sarajevu, Općinski a po žalbi i Kantonalni sud u Livnu dosudili su da mu na ime naknade plaća za period od 11. jula 1993. godine do 1. januara 1999. godine Dom zdravlja Tomislavgrad isplati mjesečno po 301,86 KM sa zakonskom zateznom kamatom te na ime otpremnine 996,27 KM plus troškovi parničnog postupka.

Kako je za Fenu kazala glasnogovornica Općinskog suda u Livnu Marija Vila-Robović, navedena presuda Kantonalnog suda je bila 12. septembra 2014. godine, a ovršni postupak je pokrenut mjesec dana kasnije dok se izvršenje istoga trenutno provodi.

Sad je to u postupku izvršenja te se zapljenom ide na blokadu transakcijskog računa kojim se koristi Dom zdravlja kod komercijalnih banaka.

"Međutim, tuženik je u ovom postupku uložio vanredan pravni lijek – reviziju prema Vrhovnom sudu Federacije BiH na ove odluke Općinskog, odnosno Kantonalnog suda u Livnu što u konačnici opet ne odlaže zapljenu pravomoćnih presuda", protumačila je Vila-Robović.

U slučaju da revizija poništi ove odluke, glasnogovornica je pojasnila da bi se time predmet vratio na početak te bi se morala ponovno donositi odluke i sve što je sa transakcijskih računa Dom zdravlja skinuto temeljem ovršnog postupka oštećeni će u ovrsi tražiti da im se vrati.

O spomenutim navodima dobijene pravomoćne presude za Fenu je potvrdio i sam Mirsad Đugum, koji je kazao kako je bio pripadnik ratnog saniteta brigade Kralj Tomislav iz Tomislavgrada sve do 13./14. jula 1993. godine kad je donesena odluka o razoružanju svih Bošnjaka unutar ove postrojbe koja ga je zatekla na prvoj liniji odbrane u Šujici.

Iz tog vremena dr. Đugum spominje da mu je radna knjižica zaključena sa 10. julom iste te ratne 1993. godine nakon čega je napustio BiH, otišao dalje prema Hrvatskoj te Ljubljani i tako sve do Njemačke.

Kada je riječ o pravomoćnoj presudi, Đugum je istaknuo kako je slao dopise na DZ Tomislavgrad na sporazum ili nagodbu, ali od toga ništa nije bilo ništa.

"Imam informaciju da je direktor ove zdravstvene ustanove prošle godine dobio od Općinskog vijeća Tomislavgrad iznos oko 100.000 KM upravo radi realiziranja ove presude“, kazao je Đugum.