Trninić uputio zahtjev Đapi
0

Dom zdravlja KS traži naknadu za pružene usluge

FENA
Slobodan Trninić
Slobodan Trninić
Generalni direktor JU "Dom zdravlja" Kantona Sarajevo Slobodan Trninić uputio je zahtjev direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (KS) Mahmutu Đapi u kojem traži isplatu nadoknade za pružene usluge u proteklom periodu.

U zahtjevu koji je medijima dostavljen iz JU "Dom zdravlja" KS ističe se da je taj zahtjev u skladu s članom 4. Ugovora o pružanju zdravstvene zaštite osiguranicima Kantona Sarajevo, te navodi da će u protivnom to pitanje biti riješeno sudskim putem.

Ugovorom o pružanju zdravstvene zaštite osiguranicima KS reguliraju se međusobna prava i obaveze u vezi pružanja usluga zdravstvene zaštite osiguranicima Kantona Sarajevo, finansiranje pruženih usluga, kao i druga prava i obaveze ugovorača.

"Obzirom da ste svojim potpisom Ugovora koji ste sami ponudili, bez konsultacija sa nama kao drugom stranom, preuzeli obavezu finansiranja usluga koje Ustanova pruža osiguranicima Kantona Sarajevo pozivam Vas da hitno, a najkasnije do kraja radnog vremena, uplatite pomenutu naknadu da bi se uposlenicima obračunala i isplatila plaća za juli.

Ovo tim prije što je Ustanova čitavo vrijeme radila i pružala usluge osiguranicima, onako kako je to propisano članom 3. pomenutog ugovora," navodi se u zahtjevu.

"Ovo je naš poziv da sporazumno riješimo nastalu situaciju, kao i da zanemarite pritiske Sindikata i drugih institucija koji su i doveli do ovakve situacije i koji maksimalno politiziraju nastalu situaciju", ističe se.

Trninić u zahtjevu podsjeća Đapu da je Zavod zdravstvenog osiguranja KS garant - jamac ugovora s Bayerom.

"Vi ste ga potpisali dok ste bili predsjednik Upravnog odbora Ustanove, mada to niste smjeli uraditi jer za to niste imali zakonsko uporište. Sredstva kojima Vi, u ovom trenutku manipulišete, su sredstva osiguranika KS, a ne Vaša privatna, kao ni Sindikata Ustanove čije se članstvo ubrzano osipa", navodi se.

U zahtjevu se napominje da je, neovisno o navedenom, JU Dom zdravlja u protekloj godini pružila 3.000.000 više usluga osiguranicima u odnosu na ugovoreno.

"Za to nam još niste platili. To smatramo uvodom u novonastalu instrumentalizovanu kampanju protiv Ustanove", navodi se i dodaje da će i to biti riješeno putem nadležnog suda.

Zahtjev istog sadržaja upućen je, između ostalih, predsjedavajućem Skupštine i premijeru KS, te ministru zdravstva KS.