Investitori zainteresovani, ali...
6

Dom penzionera - ruglo na ulazu u Sarajevo

Piše: N. Jamaković
(Foto: Oggi Tomić)
Sarajevski Dom penzionera u Nedžarićima prije rata predstavljao je jedan od najsavremenije opremljenih objekata za smještaj penzionera. Danas, 16 godina nakon rata u kojem je uništen, ovaj je dom ruglo na ulazu u grad. Iznenadio je i Sarajliju Oggija Tomića, koji je nakon pet godina došao ponovo u svoje Sarajevo.

"Nisam bio u Sarajevu skoro pet godina. Lijepo je nakon toliko vremena vidjeti nove građevine, nove shopping centre..., ali, opet, kada sam vidio građevinu Doma penzionera nisam mogao vjerovati da se sve te godine taj objekt 'ignoriše', iako se nalazi na ulazu/izlazu iz grada", kazao je Oggi Tomić, koji je fotografisao ruševine Doma penzionera u Nedžarićima.

Inače, danas je to dom beskućnika i narkomana, o čemu svjedoče šprice i otpad u unutrašnjosti objekta.

"Zar ne bi bilo bolje za dobrodošlicu u Sarajevo vidjeti nešto ljepše. Nisam ga mogao ignorisati i čak sam se zadržao i više nego što sam planirao fotografišući dom, razmišljajući o ratnim danima", kaže Oggi.

Nadležan je Općinski sud

Godinama se spominjalo kako su se brojni investitori interesovali za otkup ove zgrade, kojoj bi promjenili namjenu, naprimjer, u hotel. No, kako je za Sarajevo-x.com rekao Luka Glibo, savjetnik direktora PIO FBiH za imovinu i nekretnine, postoji bitna prepreka realizaciji toga - čak je 16 ljudi u vlasništvu zemlje na kojoj je izgrađen dom.

"PIO je poduzeo sve aktivnosti na prikupljanju dokumentacije i dokazivanju vlasništva nad tim zemljištem, budući da je dom izgrađen na zemljištu koje je izuzeto radi općeg dobra. No, mi ne možemo utjecati na to kad će nadležni, Općinski sud u Sarajevu, riješiti to pitanje", rekao nam je Glibo.

On je napomenuo da je Komisija za državnu imovinu Vijeća ministara BiH Dom u Nedžarićima izuzela od privremene zabrane raspolaganja ovim javnim objektom, koja je stupila na snagu odlukom visokog predstavnika o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Vrijednost ruševine 20 miliona KM

Glibo je rekao da su se time stekli uslovi da vlasnik PIO proda dom investitorima iz BiH ili inostranstva, no da se sad čeka da Općinski sud riješi pitanje vlasništva nad zemljištem na kojem je izgrađen.

"Menadžment PIO-a je potpuno opredijeljen da se taj objekt obnovi, te je sigurno da će biti promijenjena vlasnička struktura. Potencijalni investitor će, međutim, morati prihvatiti naše uslove, budući da je planirano da veći dio objekta ima namjenu koju je imao prije rata", pojasnio je Glibo, kazavši da je sadašnja vrijednost doma, prema posljednjoj procjeni iz 2010. oko 20 miliona KM.

No, dok se komplikovana procedura u vezi s vlasništvom i eventualnom prodajom potencionalnom investitoru ne riješi, pogledajte galeriju fotografija ovog zaboravljenog i ruševnog objekta, koje je napravio Oggi Tomić.