BiH
0

Dom naroda usvojio Prijedlog zakona o sportu u BiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o sportu u BiH u istom tekstu kako ga je ranije usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Ovim zakonom se, između ostalog, formira Vijeće za sport BiH kao najviše savjetodavno tijelo Ministarstva civilnih poslova BiH koje se brine za razvoj i kvalitet sporta na nivou BiH.

Također, formira se i agencija za antidoping kontrolu koja je neophodna za učešće bh. sportista na međunarodnim sportskim takmičenjima.

Delegati su usvojili i prijedlog zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH kojim se osniva ovaj zavod, određuje njegovo sjedište, reguliraju odredbe o izgradnji namjenskih objekta u kojem će zavod biti smješten.

Prema ovom zakonu Zavod će se izgraditi na utvrđenoj lokaciji u općini Istočna Ilidža. Sredstva za njegovu izgradnju osiguravaju se prvenstveno iz donacija, u budžetu institucija BiH, te iz drugih sredstava, a Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija i trezora BiH vodit će aktivnosti usmjerene na osiguranju sredstava za izgradnju zavoda.

Usvojen je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o putnim ispravama BiH. S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije usvojio prijedlog ovog zakona u nešto drugačijem tekstu bit će potrebno obaviti usaglašavanje između domova.