BiH
0

Dom naroda usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji je predložio delegat Sredoje Nović.

Predloženi zakon predviđa da u elektronski registar općina budu dopisani Stanari, općina u Republici Srpskoj osnovana u septembru 2014. godine.

Nović je obrazložio predloženi zakon, navodeći da se u postupku određivanja jedinstvenog matičnog broja (JMB) državljanima BiH pojavio problem za čije otklanjanje je neophodno izvršiti odgovarajuću izmjenu Zakona o JMB.

Pojasnio je da se radi o činjenici da u postupku po zahtjevu za određivanje JMB u elektronskoj aplikaciji sistema na spisku općina, odnosno registracionih područja, nema općine Stanari, te se radi toga ne može provesti postupak određivanja JMB za stanovništvo u toj općini. Registraciona područja određena su Zakonom o JMB državljana BiH.

Da bi se općina Stanari uvrstila kao registraciono područje u navedenoj aplikaciji, nepohodno je izvršiti dopunu Zakona.