BiH
2

Dom naroda sutra o uslovima Moneyvala

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će sutra Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona čije je usvajanje uslov da Komitet Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma Moneyval ne stavi BiH na takozvanu crnu listu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je ova dva zakonska prijedloga na sjednici 28. maja.

Prijedlogom zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti propisuju se mjere i postupci u finansijskom i nefinansijskom sektoru s ciljem sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Predloženi zakon usklađen je sa zahtjevom i standardima EU u ovoj oblasti i ima za cilj prevenciju negativnog etiketiranja BiH u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona krivično zakonodavstvo u BiH se harmonizuje sa zahtjevima međunarodne zajednice u ovoj oblasti.

Ovim prijedlogom se razgraničavaju nadležnosti za pojedina krivična djela sadržana u Krivičnom zakonu BiH, te krivičnim zakonima entiteta i Brčko distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između policijskih i pravosudnih organa entiteta, Brčkog i BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, kojim se definiše nadležnost Kancelarije za razmatranje žalbi u Sarajevu za donošenje odluka po žalbama do uspostavljanja ispostava u Banjaluci i Mostaru da bi bila obezbjeđena nesmetana pravna zaštita u svim postupcima javnih nabavki.

Na dnevnom redu Doma naroda su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, te Zakona o Pravobranilaštvu BiH, kao i Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu.

Delegati bi trebalo da razmotre više informacija, među kojima su i informacije o analizi rezultata i učincima rada stranih tužilaca i sudija u BiH, te radu Pravobranilaštva BiH u prošloj godini.