BiH
12

Dom naroda PSBiH smijenio Šarovića, Košarac novi predsjedavajući

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon smjene Ognjena Tadića s mjesta predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH pristupilo se izboru novog predsjedavajućeg.

Umjesto Tadića, delegati su sa osam glasova "za", pet "suzdržanih" i nijedan "protiv" izabrali Stašu Košarca.

U nastavku sjednice, Dom naroda je raspravljao o smjeni ministra i zamjenika ministara iz reda SDS-a.

Delegat Halid Genjac je u raspravi ustvrdio da SDA nema nijednog razloga da učestvuje u "brakorazvodnim" parnicama, ali da ima obavezu da upozori na zakon.

"Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH smjena ministara ii zamjenika ministara se može desiti isključivo da predsjedavajući Vijeća ministara pokrene postupak. Mi nismo dobili takav prijedlog od predsjedavajućeg Vijeća ministara, a što je obavezno. Upozoravamo na ovu činjenicu i s obzirom na to da nisu ispunjeni uslovi, mi ćemo se prema ovoj tački odnositi kao da je nema na dnevnom redu", rekao je.

Delegat Ognjen Tadić smatra da je ovo jedinstven slučaj da se smjenjuju osobe, konkretno Mirko Šarović, koji su svojim radom pokazali kako se može raditi u interesu RS-a, a da niko u tome ne vidi prijetnju.

"Možda je nekom bilo pogrešno što je Šarović stavio "rampe" spram nekih pitanja s Republikom Hrvatskom, ali pitajte bilo kojeg građanina ove zemlje šta misli o tome i sve će vam biti jasno. U tom smislu upozoravam, koga god izaberete na njegovo mjesto i on promijeni tok kojim je išao Šarović, napravit će nemjerljivu štetu", istakao je Tadić.

Pristupilo se glasanju te su s osam glasova "za", dva "protiv" i tri "suzdržana" glasa smijenjeni ministar Šarović i dva zamjenika ministara iz reda SDS-a.