BiH
3

Dom naroda PSBiH usvojio Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti

FENA
Davorin Sekulić (Foto: Klix.ba)
Davorin Sekulić (Foto: Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH raspravljao je danas o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH te ga u konačnici i usvojio.

Podsjećamo, riječ je o Prijedlogu za koji su Sulejman Tihić, Halid Genjac i Nermina Kapetanović smatrali da je štetan po vitalni nacionalni interes. Ustavni sud je 18. oktobra dostavio odgovor kojim se kaže da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes.

Predstavnički dom je prihvatio zahtjev za razmatranje po hitnom postupku i usvojio zakon.

"Činjenica je da Prijedlog ovog zakona podjednako stavlja sve građane u nepovoljan položaj. I dalje smatram da će s ovakvim prijedlogom zakona biti onemogućen instrument prepoznavanja sukoba interesa, a zbog predviđene komisije koja će biti politički komponirana. Upozoravamo, a svi oni koji su za ovaj zakon imaju mogućnost da preuzmu odgovornost. Vjerovatno ćemo uskoro vidjeti zbog kojih je pojedinaca napravljen ovakav zakon", zaključio je Genjac.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH predviđeno je osnivanje parlamentarne komisije koja bi umjesto Centralne izborne komisije imala nadležnost za utvrđivanje sukoba interesa.

Po završetku rasprave Dom naroda je s devet glasova "za", dva "protiv" i jednim "suzdržanim" usvojio ovaj zakon.