BiH
0

Dom naroda PSBiH usvojio Prijedlog zakona o Fiskalnom vijeću BiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o Fiskalnom vijeću BiH. Predloženim zakonom osniva se Fiskalno vijeće BiH čiji je zadatak koordinacija fiskalne politike u BiH radi osiguranja makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske.

Uz koordinaciju fiskalne politike, nadležnosti Fiskalnog vijeća BiH su između ostalog, donošenje globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH, usvajanje prijedloga kratkoročnih i dugoročnih makroekonomskih projekcija, praćenje realizacije utvrđenih ciljeva i kriterija od donošenja i izvršavanja budžeta, kao i poduzimanje korektivnih mjera i aktivnosti u ovoj oblasti.

Usvojen je i Prijedlog zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH. Ciljevi ovog zakona su da utvrdi okvir i mehanizme za jačanje konkurentnosti, kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te primjenu standarda koji su potrebni za ostvarivanje dinamičnijeg razvoja u sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja.

Također, jedan od ciljeva je i da utvrdi okvir i mehanizme koji su potrebni za pripremu pridruživanja i ulaska u Evropsku uniju i ispuni sve obaveze određene međunarodnim sporazumima u vezi sa sektorom poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja BiH.

Dom naroda je usvojio i Prijedlog okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH.

Predloženim zakonom se, između ostalog, uspostavlja Operativno-komunikacijski centar BiH i uvodi sistem jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve -112. Ovaj centar trebalo bi da formira Vijeće ministara u okviru Ministarstva sigurnosti, a s njim će se uvezati operativni centri drugih institucija i organa BiH, kao i centri entiteta i Brčko Distrikta.

Sjednica Doma naroda večeras je prekinuta, a preostale tačke dnevnog reda delegati će razmatrati u nastavku zasjedanja, čiji datum nije preciziran.