BiH
0

Dom naroda PSBiH podržao izmjene zakona o policijskim službenicima

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su jednoglasno danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima u prvom čitanju.

Izmjene ovog zakona, koje je predložilo Vijeće ministara BiH, trebale bi osigurati nužne pretpostavke za efikasnije i efektnije izvršavanje nadležnosti policijskih tijela i primjene policijskih ovlaštenja.

U praksi se pokazalo da su neke odredbe ovog zakona nepotpune, neprecizne ili za čijim je postojanjem prestala potreba jer su regulirane drugim zakonima ili više nisu aktuelne.

Također, ovaj zakon predviđa kvalitativno poboljšanje njihovog radnopravnog statusa, uz istovremeno osiguravanje nužnog stepena zaštite prava policijskih službenika, a njime se promovira i ravnopravna zastupljenost žena i muškaraca u strukturi policijskih službenika.

Delegat Kluba Bošnjaka Sifet Podžić (Demokratska fronta - DF) informirao je delegate da je ovaj zakon jednoglasno podržan i na sjednici nadležne Komisije.

Izmjene Zakona usklađene su s principima i standardima evropskog zakonodavstva u ovoj oblasti, a naročito standardima profesionalizacije, specijalizacije i depolitizacije policijskih struktura te zaštite osnovnih prava.