BiH
0

Dom naroda PSBiH o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH

SRNA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će sutra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, u drugom čitanju, kojim se predlaže izuzimanje savjetnika s obzirom na to da oni nisu izabrani zvaničnici niti nosioci izvršnih funkcija.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, u prvom čitanju, kojim se obezbjeđuje ostvarivanje jednog od bitnih prava čovjeka i građanina u demokratskom društvu, a sve u skladu sa najvišim evropskim standardima i principima.

Predloženim odredbama Zakona bio bi uspostavljen sa evropskim standardima usklađen zakonski okvir za djelovanje političkih stranaka kroz detaljnu regulativu načina sticanja sredstava za njihov rad, kao i regulisanje načina kontrole potrošnje novca političkih stranaka i obezbjeđivanje transparentnosti njihovog rada, a sve s ciljem zaštite interesa građana, kao i radi zaštite opravdanog interesa države.

Delegati će raspravljati i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, u prvom čitanju, jer se razvojem pravnog nasljeđa EU pojavila potreba izmjena i dopuna velikog broja odredaba važećeg zakona kako bi on bio usklađen sa pravnim nasljeđem, odnosno zajedničkom pravnom baštinom EU.

Analizom primjene važećeg zakona uočen je određen broj problema u primjeni zakonskih odredaba jer su nedorečene, manji broj odredaba je suprostavljen, a neki upravni postupci nisu do kraja definisani, kao što je postupak skraćenja ili ukidanja ili produženja mjere protjerivanja sa zabranom izlaska.

Uočeno je da nema mjera koje podstiču strane državljane da otvaraju preduzeća i zapošljavaju državljane BiH.

Na dnevnom redu je i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH po hitnom postupku, a razlozi za njegovo donošenje proistekli su iz potrebe za detaljnim regulisanjem odredbi koje se odnose na otplatu spoljnog duga uopšte,a naročito za vrijeme trajanja privremenog finansiranja.

Zbog činjenice da su odredbe postojećeg zakona tumačene na različite načine, BiH na početku 2012. godine nije pravovremeno izvršavala obaveze koje se odnose na servisiranje spoljnog duga što je za posljedicu imalo obavezu dodatnog obezbjeđivanja sredstava za plaćanje kamata po tom osnovu.

U ovom zakonu odredbe koje se odnose na privremeno finansiranje izmijenjene su na način da je jasno razdvojeno privremeno finansiranje institucija BiH od servisiranja spoljnog duga.

Privremeno finansiranje koje se vrši srazmjerno sredstvima utrošenim prema tromjesečnom prosjeku za prethodnu fiskalnu godinu, odnosi se isključivo na finansiranje institucija BiH.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH u prvom čitanju, Informacija o radu Tužilaštva BiH i Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za prošlu godinu.