BiH
1

Dom naroda PSBiH o prijedlogu zakona o mirnom rješavanju sporova

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženim zakonom se, između ostalog, za slučajeve za koje je nadležan Sud BiH uvodi obaveza podnošenja zahtjeva za mirno rješavanje spora prije podnošenja tužbe.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a čije će donošenje omogućiti lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem te osigurati čvršću saradnju s drugim državama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći kojim se želi osigurati djelotvoran i jednak pristup pravdi u postupku pred tijelima i institucijama BiH pred kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Delegati bi trebalio razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH.

Ne dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Izvještaj o zbrinjavanju osoba pod međunarodnom zaštitom u BiH za 2015., kao i Informacija o prihvatu i integraciji bh. državljana koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji za period 1.1.2015. - 31.12.2015., čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.