BiH
0

Dom naroda PSBiH nije prihvatio informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2015. godinu

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je 20. sjednici po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Dom naroda PSBiH podržao je principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na usaglašavanje komisiji Kolegija Doma naroda PSBiH upućen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u drugom čitanju, čiji je predlagač delegat Mario Karamatić.

Nisu usvojena negativna mišljenja Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH o principima Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, kao i o principima Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagači delegati iz Kluba srpskog naroda. Obzirom na to da Dom naroda PSBiH po drugi put nije usvojio negativna mišljenja nadležne komisije, u skladu sa Poslovnikom Doma naroda PSBiH obustavljen je dalji zakonodavni postupak u vezi s ovim zakonskim prijedlozima.

Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2015. godinu. Zajedno sa Izvještajem, Dom naroda podržao je i zaključak Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, kojim ovo zajedničko radno tijelo oba doma PSBiH poziva Vijeće ministara BiH da prilikom izrade budućih godišnjih izvještaja pripremi poseban dokument (izvještaj) koji će se odnositi na proces integriranja BiH u EU, a koji će sadržavati aktivnosti svih tijela u procesu integrisanja.

Također, zajedno sa Izvještajem o radu Vijeća ministara BiH za 2015. godinu Dom naroda PSBiH usvojio je i zaključak Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, koji glasi: "Pozivamo sva ministarstva u Vijeću ministara BiH da pod hitno otklone nedostatke u primjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka, koje su tokom sprovođenja nadzora ustanovili Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA BiH i Državni sigurnosni organ."

Usvojen je Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2015. godini.

Nije primljena k znanju Informacija o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2015. godinu.

U sklopu rasprave o trenutnom stanju procesa evropskih integracija, Dom naroda PSBiH primio je k znanju sljedeće materijale Direkcije za evropske integracije BiH:

a) Informacija o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu, b) Informacija o održanim prvim sastancima Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije, i c) Akcijski plan za realiziranje prioriteta iz Izvještaja za BiH za 2015. godinu (dio A, koji se tiče nadležnosti institucija BiH, odnosno Vijeća ministara BiH, i dio B, koji se odnosi na institucije entiteta, Brčko Distrikta BiH i kantona u Federaciji BiH).

Nije usvojen zaključak Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH koji glasi: "Dom naroda PSBiH smatra da se odredbe člana 39. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH ne primjenjuju na Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije zbog specifičnosti načina finansiranja ovog ekspertnog tijela (vlastiti prihodi)". S tim u vezi, Dom naroda PSBiH usvojio je zaključak koji je Domu predložila delegatkinja Ljilja Zovko, a koji glasi: "Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da izradi prijedlog izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji će uvažiti opravdane zapreke u radu specifičnih i za državu Bosnu i Hercegovinu posebno značajnih tijela, koje su se pojavile nakon posljednje izmjene člana 39. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Prijedlog izmjene napraviti u formatu programskog budžeta kako bi bili vidljivi svi finansijski efekti rada takvih tijela, kao i razlog izuzeća u finansijskom smislu, posebno vodeći računa o izuzeću tijela koja se finansiraju iz vlastitih prihoda ili se samofinansiraju". Dom je Vijeću ministara BiH za provođenje ovog zaključka dao rok od 30 dana.

Dom naroda PSBiH dao je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Austrije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, kao i Ugovora o Centru za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana – WISE.