BiH
14

Dom naroda PS BiH usvojio zakon o obilježavanju lakog naoružanja i municije

Klix.ba
Foto: FENA
Foto: FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je u prvom čitanju usvojio predloženi zakon o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije oznakom E kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti s pravnom stečevinom Evropske unije u ovoj oblasti.

Vijeće ministara BiH predlagač je ovog reformskog zakona kojim BiH ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje zakona omogućit će lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem te osigurati čvršću saradnju s drugim državama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Propisuje se obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom.

Istovremeno se propisuje obaveza uvoznika da u zakonom propisanom roku, nakon završene carinske procedure, a prije stavljanja uvezenog oružja i municije u promet, upotrebu ili korištenje, osigura stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom.