BiH
0

Dom naroda PS BiH danas o Prijedlogu amandmana na Ustav

FENA
PS BiH
PS BiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da u drugom čitanju razmatra Prijedlog amandmana I. na Ustav BiH.

Predloženim amandmanom predviđa se da se u Ustavu BiH briše stav 2. člana IX kojim je definirano da naknada za osobe koje obavljaju funkciju u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.

Navedeni amandman na Ustav BiH podnesen je još 2005. godine i tada je usvojen u oba čitanja u Predstavničkom domu, dok je u Domu naroda usvojen samo u prvom čitanju. Preostalo je razmatranje predloženog amandmana u Domu naroda državnog parlamenta u drugom čitanju.

Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH je nedavno razmatrala prijedlog ovog amandmana te zaključila da predloži Domu da usvoji zaključak kojim će pozvati Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku uputi novi prijedlog amandmana na Ustav BiH.

Članovi Ustavnopravne komisije su tokom diskusije kazali da nije upitan sadržaj amandmana, ali su neki od njih iznijeli mišljenje da, što se tiče proceduralnih stvari, nemaju uvjete da se izjašnjavaju o njemu iz razloga što i po Poslovniku nemaju kontinutet da bi ga razmatrali.

Kako je rečeno, radi se o amandmanu iz 2005. godine iz pretprošlog parlamentarnog saziva.

Pred delegatima bi se sutra trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Trebali bi biti razmatrani i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama: Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o finansiranju političkih stranaka te Zakona o reviziji institucija BiH.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i razmatranje produženja mandata članovima Upravnog odbora BHRT-a.