BiH
24

Dom naroda Parlamenta FBiH: Usvojen Zakon o državljanstvu FBiH

SRNA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa i Zakon o državljanstvu FBiH.

Zakon o državljanstvu FBiH koji je usaglašen sa Evropskom konvencijom o državljanstvu, koju je BiH ratifikovala 2008. godine, stupa na snagu dan nakon objave u Službenim novinama FBiH.

Ovim zakonskim aktom eliminisani su slučajevi nastanka apatridije u zakonodavstvu FBiH.

Razlog za donošenje Zakona ogleda se u činjenici da Zakon na nivou BiH definiše drugačija rješenja u pogledu sticanja državljanstva po osnovu naturalizacije, te ukida osnov prestanka državljanstva FBiH prema sili zakona.

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je danas i Nacrt zakona o izvršnom postupku, Nacrt izmjena i dopuna Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH i Nacrt zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima FBiH.

Nacrt zakona o izmjenama Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH takođe je dobio podršku delegata.

Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća Željeznice Federacije za 2014. godinu i Izvještaj o radu Komisije za vrijednosne papire za 2014. godinu nisu dobili podršku delegata.