BiH
0

Dom naroda Parlamenta FBiH sutra nastavlja zasjedanje

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH sutra će nastaviti zasjedanje, na kojem je preostalo da se očituju o predloženim izmjenama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Kolegij Doma naroda prekinuo je sjednicu 23. jula, na zahtjev Kluba hrvatskog naroda, koji je bio stava da se nisu stekli uvjeti za razmatranje navedenih zakonskih izmjena.

U obrazloženju zakona stoji da su izmjene i dopune potrebne jer je utvrđeno da Zakon nije u saglasnosti sa Ustavom Federacije BiH i presudama Ustavnog suda Federacije BiH, prema kojima određeni dijelovi Zakona nisu u saglasnosti sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ovim prijedlogom Vlada Federacije BiH predložila je nova zakonska rješenja, kojima se, između ostalog, propisuje da se "Revizorski tim za koordinaciju razrješava dužnosti u postupku i na način na koji je imenovan".

Vlada nije prihvatila amandman Kluba hrvatskog naroda, koji se odnosi na izmjenu člana 7. na način da "protiv rješenja Federalnog ministarstva, donesenih u postupku revizije, ne može biti izjavljena žalba, ali može biti pokrenut upravni spor kod kantonalnog suda nadležnog prema mjestu donošenja rješenja kojim je priznato pravo koje je bilo predmet kontrole po odredbama ovog zakona".

Imajući u vidu da usklađivanje Zakona sa navedenim presudama nije izvršeno u zakonski propisanom roku od 90 dana (rokovi istekli), zakon bi se trebao donijeti po skraćenom postupku.

Komisija za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u švicarskim francima u Predstavničkom domu predložila je po hitnom postupku izjašnjavanje o Prijedlogu zakona koji bi omogućio konverziju kredita iz švicarskih franaka u eure.

Dom naroda razmotrit će predložena zaduženja kod Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) namijenjena za realizaciju projekata razvoja ruralne konkurentnosti i poduzetništva, kao i zaduženja za dodatno finansiranje izgradnje gradskih saobraćajnica u Sarajevu.

U vidu nacrta previđeno je očitovanje o zakonu o policijskim službenicima FBiH, o izmjenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, te zakonima o gradovima Livnu, Cazinu i Goraždu.