BiH
40

Dom naroda Parlamenta FBiH: Prihvaćen Nacrt zakona o hraniteljstvu

SRNA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) danas su jednoglasno prihvatili Nacrt zakona o hraniteljstvu u FBiH.

Ovim zakonskim aktom uređuju se načela, pojam i vrste, te uslovi za obavljanje hraniteljstva, vrste i broj hranjenika, podobnost za obavljanje hraniteljstva, hraniteljski ugovor i naknada, naknada za izdržavanje hranjenika, obaveze, odgovornosti i prava hranitelja i centra za socijalni rad, prava i obaveze hranjenika, osposobljavanje i edukacija, registar i evidencija podataka, upravni nadzor, kao i druga pitanja iz oblasti hraniteljstva.

Djeci i odraslim licima koje su privremeno ili trajno bez roditeljskog, odnosno porodičnog staranja, biće omogućena zaštita u porodičnom okruženju.

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, a na prijedlog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače.

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH okončali su petu sjednicu koja je započeta u novembru prošle godine, i trebalo bi da započnu osmu sjednicu.