BiH
0

Dom naroda Parlamenta BiH: Usvojena Deklaracija o osudi govora mržnje

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Deklaraciju o osudi govora mržnje čiji je predlagač hrvatski delegat Martin Raguž.

Riječ je o tekstu deklaracije koju je sačinila Demokratska inicijativa za Evropu, a sličan tekst deklaracije usvojila je ranije i Narodna skupština Republike Srpske.

Raguž je tokom rasprave podsjetio na brojne radikalizme koji postoje u BiH, a koji su najviše zastupljeni kod mlađih generacija, navodeći da je govor mržnje sve prisutniji i razarajući, a naročito prisutan kroz zloupotrebu interneta.

"Sankcije u tom smislu povodom posljednjeg izbornog procesa su bile minimalne ali ipak ohrabrujuće", rekao je Raguž.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić ocijenio je da u BiH postoji kultura mržnje uzrokovana frustracijama zbog nemogućnosti normalnog i finansijski stabilnog života.

"Dobro je da počnemo tražiti izlaz i da puteve i kanale mržnje zamijenimo putevima kreativnosti koji će zatvoriti kanale mržnje koji nisu samo međunacionalni", rekao je Tadić.

Srpski delegat Dragutin Rodić rekao je da je Dom naroda do sada dovoljno učinio na kulturi dijaloga koja se u toj instituciji BiH poštuje.

"Etički kodeks usvojen je još 2008. godine koji je poboljšan i u ovom sazivu i dosta pozitivnih elemenata je poslato iz ovog doma", istakao je Rodić.

Današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je okončana.