Parlament FBiH
0

Dom naroda odobrio zakon o konsolidaciji rudnika

FENA
Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je danas u Sarajevu sa 43 glasa "za" i uz deset uzdržanih glasova Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima od 2009. do 2015. godine.

Ovaj zakon predložila je Parlamentu na izjašnjavanje Federalna vlada.

Pošto je danas u Domu naroda odobren u tekstu koji je drugačiji od varijante podržane u Predstavničkom domu, zakon ne može odmah stupiti na snagu jer prethodno u Parlamentu treba usaglasiti njegov konačni tekst.

U Predstavničkom domu zakon je nedavno odobren u prvobitnoj tekstualnoj varijanti koja je upućena iz Federalne vlade. Ta varijanta nalaže da u naznačenom periodu iz federalnog budžeta treba finansirati trećinu dugova koje rudnici u Federaciji već imaju prema fondovima - penzionom, zdravstvenom i drugim, dok bi preostale dvije trećine novca dala elektroprivredna preduzeća jer je već planirano pripajanje rudnika termoelektranama. Prema ovom planu, Vlada FBiH bi iz federalnog budžeta u sedam godina trebalo da izdvaja oko 323 miliona KM, odnosno 46 miliona KM godišnje.

Na insistiranje Kluba delegata hrvatske nacionalnosti, zakon je danas odobren u drugačijoj formi s razlikama i suštinske naravi.

Naime, hrvatski delegati su se prije glasanja izričito protivili da u tekstu ostanu obaveze Vladi prema kojima bi ona, među ostalim rudničkim dugovima, iz budžeta FBiH finansirala oko 100 miliona KM obaveza prema zdravstvenim fondovima.

Hrvatski delegati su uvjetovali i samo prihvatanje zakona povlačenjem odredbe o zdravstvu.

Stoga je Dom naroda u konačnici odobrio tekst prema kojem će Vlada izmirivati samo rudničke obaveze prema Fondu PIO, a Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da u roku od 90 dana nađe model za rješavanje obaveza koje se odnose na porez na plaće rudara.

Vladi su tako ostale obaveze u iznosu nešto većem od 200 miliona KM, a na brigu kantonima je prebačeno nalaženje načina za rješavanje obaveza rudnika za zdravstvo i nezaposlene.

Federalna vlada je zadužena također da analizira teško trenutno stanje u rudnicima Federacije i obavijesti Dom naroda o uzrocima i odgovornim osobama.

Dom naroda također je danas naznačio da će izmirivanje rudničkih dugova na način predložen u ovom zakonu biti iznimka pošto se radi o rudarima i njihovoj teškoj egzistenciji.

Današnje odobravanje zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja koji je kombinovan rješenjima iz Vladinog prijedloga i prijedloga Kluba hrvatskih delegata pozdravili su resorni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo te Klub delegata bošnjačkog naroda.

Nakon toga je redovna sjednica Doma naroda nastavljena preostalim tačkama dnevnog reda.

Prema najavi, po njenom završetku, danas će biti otvorena i 18. redovna sjednica.