Povećanje za 75 miliona KM
3

Dom naroda odobrio rebalans budžeta FBiH

FENA
Rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH odobren je na prijedlog vlade FBiH na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Da bi stupio na snagu, treba da ga odobri i Predstavnički dom, čije je zasjedanje povodom rebalansa najavljeno za četvrtak, 6. septembra, u Sarajevu. Dom naroda je danas odobrio da novi iznos budžeta bude 1.999.084.438 KM, što je za 75,34 miliona više u odnosu na aktuelni budžet.

Uz tekst rebalansa većinom glasova je podržan amandman Kluba delegata Hrvatskog naroda da 12 miliona za niže nivoe vlasti bude raspoređeno tako što će po pet miliona pripasti Bosanskopodrinjskom i Posavskom kantonu, a dva miliona Kantonu 10.

Odobrenim rebalansom nezadovoljan je Savez poljoprivrednih udruženja Federacije čiji su predstavnici pred zgradom Parlamenta čekali ishod glasanja, a nakon toga se dogovorili da sačekaju odluku Predstavničkog doma. U slučaju nepovoljnog ishoda najavili su među ostalim mjerama blokadu rada Vlade i Parlamenta.

Poljoprivrednici su nezadovoljni što je predloženim rebalansom stavka za poticaje u ovom sektoru umanjena sa 78 miliona na 68 miliona KM.

Predsjednik njihovog Saveza Avdo Muslimović rekao je da poljoprivrednici ne odustaju od zahtjeva da ova budžetska stavka ostane na istom nivou kao i da im se žurno isplati oko 40 miliona poticaja za prvih osam mjeseci.

Traže i da Vlada sačini plan naknade šteta od prirodnih nepogoda te da hitno djeluje sa 50 miliona KM za saniranje ovih šteta.

Ocjenjujući generalno predloženi rebalans i pozivajući danas delegate Doma naroda da ga odobre, federalni premijer Nermin Nikšić ocijenio je da je restrukturiranje vanjskog finansiranja suština rebalansiranog budžeta. Premijer, kao i ministar finansija Ante Krajina, podsjetili su da je rebalans uvjet za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

"Pored povoljnijeg dolaženja do novca za vanjske obaveze, možemo ići ka reformama", riječi su kojima je ministar Krajina ocijenio rebalans. Delegati Doma naroda odobrili su danas Vladi i prateći akt, izmijenjeni zakon o izvršenju budžeta te izmjene zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH. Većinom glasova je podržana i Vladina odluka o zaduživanju Federacije po četvrtom stand by aranžmanu s MMF-om.