Parlament FBiH
0

Dom naroda odobrio nacrt projekta tzv. giljotine propisa

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH odobrio je na današnjoj vanrednoj sjednici u nacrtu izmjene propisa u 34 federalna zakona, u okviru projekta nazvanog 'giljotina propisa', kao načina za brzu izmjenu više zakonskih odredbi koje su se pokazale nedjelotvornima u dosadašnjoj praksi, odnosno kao smetnja za sigurno i uspješno poslovanje.

Prijedlog za izmjenu ovih propisa je u parlamentarnu proceduru uputila Zakonodavnopravna komisija uz obrazloženje da će izmjene, kada stupe na snagu, omogućiti unapređenje poslovnog ambijenta u Federaciji, ohrabriti investitore da ulažu te stimulirati razvoj poduzetništva.

Jedan od bitnih ciljeva ove intervencije u čitavom setu sadašnjih zakona je omogućiti inspekcijskim službama u Federaciji da nesmetano obavljaju svoj posao, izjavio je uime predlagača delegat u Domu naroda Alija Begović.

Kao ilustraciju zastarjelosti i nefunkcionalnosti dijela sadašnjih normi naveo je primjer da u nekima od njih još uvijek stoji da inspektori naplaćuju kazne u dinarima.

Za razliku od Doma naroda, Predstavnički dom je na svojoj sjednici jučer privremeno povukao ovu tačku s dnevnog reda jer su poslanici prigovorili da o tako složenom, obimnom a značajnom materijalu ne mogu odlučivati po 'super hitnoj' proceduri, kako je bilo predloženo, naročito stoga što su neki tek nedavno dobili materijal.

Znajući za jučerašnji razvoj događaja, Dom naroda je odlučio da uspori proceduru pa je projekt tzv. giljotine propisa vratio u formu nacrta i u toj varijanti ga i odobrio danas. To znači da će delegati imati priliku da još razgovaraju o njemu u Parlamentu i interveniraju ako smatraju za shodno.

Sličan projekt već odavno imaju zemlje okruženja, a procedura u Republici Srpskoj se privodi kraju, naglasio je Alija Begović.

Delegati su danas većinom glasova i bez rasprave odobrili i odluku o osnivanju fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Time su okončali sjednicu i predsjedavajući Stjepan Krešić je objavio ljetnju pauzu u radu federalnog Doma naroda te naredni susret delegata najavio za 2. septembar.

I jučerašnja sjednica Predstavničkog doma bila je posljednja pred ljetnji odmor.