Parlament BiH
5

Dom naroda odlučuje o odgađanju popisa stanovništva za oktobar

SRNA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučit će na današnjoj sjednici o zahtjevu Vijeća ministara BiH da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine bude razmatran po hitnom postupku.

Razmatranje prijedloga zakona po hitnom postupku predlaže se, jer je predloženi tekst kratak i odnosi se samo na pomjeranje datuma popisa i pomjeranje rokova obavljanja određenih aktivnosti koje se odnose na pripreme za popis.

Prvobitno je popis trebalo da bude održan u aprilu, ali je na sugestiju Eurostata pomjeren za oktobar.

Na dnevnom redu će se naći i zahtjev delegata Borjane Krišto, Staše Košarca i Sulejmana Tihića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije po skraćenom postupku.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u činjenici da su pojedine odredbe zakona nejasne i nedorečene, te da postoje pravne praznine koje u primjeni zakona stvaraju određene teškoće, te direktno utiču i na rad ne samo Agencije, već i Komisije za izbor i praćenje rada Agencije.

Nejasne su i odredbe koje se tiču mandata Komisije i njenih nadležnosti koje su dovele do zastoja u njenom radu.

Traži se usvajanje ovog zakona po skraćenom postupku da bi što prije bio usvojen, a time bio omugućen rad Agencije i Komisije.

Pred delegatima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u drugom čitanju kojima se ovaj zakon usaglašava sa odredbama zakona o ravnopravnosti polova u BiH, prema kojem, "ravnopravna zastupljenost polova postoji u slučaju kada je jedan od polova zastupljen najmanje u procentu od 40 posto".

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH u drugom čitanju, a predloženim zakonskim rješenjem otklanjaju se uočeni nedostaci zakona koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, te se, u skladu sa potrebama, i ovaj propis usaglašava sa zakonima koji su kasnije doneseni, odnosno izmijenjeni.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona jeste neophodnost da se predloženim izmjenama i dopunama na cjelovit način regulišu položaj, mjesto i uloga Sudske policije BiH i ministra pravde BiH, koji je odgovoran za upravljanje Sudskom policijom, kao i status i vršenje javnih ovlaštenja službenika Sudske policije, jer ovo nametnutim zakonom od visokog predstavnika BiH nije regulisano, a kasnije nisu izvršene izmjene.

Dom naroda razmatrat će u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Razlozi za donošenje ovog zakona proistekli su iz potrebe za detaljnim regulisanjem odredaba koje se odnose na otplatu spoljnog duga uopšte, a naročito u vrijeme trajanja privremenog finansiranja, ali i funkcionisanje institucija kad Zakon o budžetu nije usvojen do zakonski utvrđenog roka.

Ovaj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o finansiranju usaglašen je sa predstavnicima MMF-a i Delegacije EU.

Pred delegatima će se u prvom čitanju naći i Prijedlog zakona o izbjeglicama iz BiH, raseljenim licima i povratnicima.

Predloženim zakonskim aktom uređuje se obim prava i način njihovog rješavanja kao i institucije i procedure koje će omogućiti pristup pravu na obnovu i povratak, pravo na naknadu štete, kao način rješavanja stambenog pitanja, odnosno pristupa pravu na dom i pravu na izbor drugog mjesta prebivališta.

Na dnevnom redu su u prvom čitanju i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH u prvom čitanju, čiji je cilj usklađivanje sa Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH i odgovarajućim međunarodnim dokumentima u oblasti ravnopravnosti polova.

Delegati će u prvom čitanju razmotriti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, a odredit će se i o Informaciji o donesenim zaključcima Doma naroda i stepenu njihove realizacije.