BiH
0

Dom naroda odbacio amandman o uvođenju tri RTV kanala na jezicima bh. naroda

FENA
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine treba da se izjasne o Prijedlogu zakona o javnom RTV servisu FBiH u toku 29. redovne sjednice koja je otpočela u martu i nastavljena danas u Sarajevu.

Klub delegata hrvatskog naroda traži da se o ovom zakonu glasa prema proceduri predviđenoj za vitalni nacionalni interes.

U dosadašnjem dijelu sjednice, delegati su većinom glasova odbacili amandman koji je podnio delegat Hrvata Zdenko Antunović. Amandman je zapravo bio zahtjev za uvođenje tri RTV kanala na jezicima bh. konstitutivnih naroda.

Odbacili su većinom glasova i druge Antunovićeve amandmane te amandmane prihvaćene ranije u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta kojima se traži obavezan direktni TV prijenos sjednica u Parlamentu te oslobađanje od obaveze plaćanja RTV takse građana u FBiH koji nemaju kvalitetan prijem RTV signala.

Međunarodna zajednica insistira na usklađivanju zakona o javnom RTV servisu FBiH s državnim zakonodavstvom u oblasti javnih emitera kao na posljednjem uslovu za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema tekstu zakona prihvaćenom u Predstavničkom domu, osnivač RTVFBiH je Federacija BiH, a dio osnivačkih prava vrši putem Federalnog parlamenta. Međunarodni partneri, naime, insistirali su da Parlament ne može biti osnivač RTVFBiH, što je prvobitnim tekstom zakona bilo predviđeno.