BiH
0

Dom naroda nije prihvatio zakon o pomilovanju u Federaciji

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas u nastavku redovne sjednice nije odobrio Nacrt zakona o pomilovanju koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanički Klub Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Prema poslaničkim izvorima iz Predstavničkog doma, SDA je ovim tekstom predlagala da pomilovanje u određenim slučajevima može izreći predsjednik FBiH, uz saglasnost dva potpredsjednika, ali samo ako je osuđenicima presuda izrečena u sudovima s federalnom jurisdikcijom.

Obrazloženje je da se time ne dira u nadležnosti države BiH.

Zakon iz ove oblasti već dugo je u proceduri Federalnog parlamenta. Dosad se bez ishoda pojavljivao u dvije tekstualne varijante i od različitih predlagača.

Osnovna neslaganja u Parlamentu odnose se na pitanje da li njime omogućiti da predsjednik FBiH može izreći pomilovanje i osobama kojima je presuda izrečena u Sudu BiH ili, pak, samo osuđenicima kojima je presuđeno u sudovima s federalnom jurisdikcijom.

Federacija BiH nema zakon iz ove oblasti otkako je visoki predstavnik za BiH 6. septembra 2005. suspendovao privremeno institut pomilovanja i naložio bh. institucijama da donesu zakon iz ove oblasti.

Na nivou države BiH donesen je decembra iste godine, a SDA u Federalnom parlamentu tvrdi da je njen prijedlog zakona potpuno usklađen s ovom državnom legislativom.

Poslanik SDA Ibrahim Nadarević danas je uime predlagača kategorično odbacio neformalne komentare da njegova stranka želi predloženim tekstom zaštititi pojedince.

SDA je predložila zakon isključivo u želji da otkloni legislativnu prazninu u ovoj oblasti u Federaciji BiH, kazao je on.

Nakon odbijanja predloženog zakona o pomilovanju, Dom naroda je prihvatio Nacrt zakona o osnivanju instituta za medicinsko vjestačenje u Federaciji BiH.

Bilo je prijedloga da se izjašnjavanje o tom tekstu prolongira za narednu sjednicu, ali je na kraju preovladalo mišljenje da se ipak treba izjasniti danas.