BiH
0

Dom naroda FBiH saglasan da se razriješi UO RTVFBiH

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončao je današnju sjednicu u Sarajevu prihvatanjem preporuke parlamentarne Komisije za reviziju da Upravni odbor Radio-televizije Federacije BiH treba razriješiti i imenovati privremeni zbog krajnje nepovoljnog revizorskog izvještaja o poslovanju ove medijske kuće u 2006. godini.

Preporuku o razrješenju Upravnog odbora nije, međutim, odobrio i drugi federalni dom – Predstavnički, već je na sjednici od prije mjesec dana odbio da se izjašnjava o njoj. Pritom su poslanici obrazložili da im postojeća zakonska regulativa iz ove oblasti ne daje ingerencije da mogu razriješiti Upravni dobor RTV-a FBiH.

Za razliku od preporuke za smjenjivanje Upravnog odbora, oba doma su odobrila druge zaključke koje im je parlamentarna Komisija za reviziju predložila nakon što je razmotrila izvještaj federalnog Ureda za reviziju o finansijskom poslovanju RTV-a FBiH u 2006. godini. Pored drugih negativnosti, Ured za reviziju FBiH je konstatirao da je ova medijska kuća 2006. poslovala nelikividno i nesolventno, s gubitkom koji je za 3,9 miliona KM iznad vrijednosti kapitala te da njene neizmirene obaveze iznose 25,8 miliona KM.

Oba federalna doma saglasna su u zaključku da konačno mišljenje o reviziji finansijskih izvještaja Radio-televizije (RTV) Federacije Bosne i Hercegovine za 2006. godinu, koje podrazumijeva mišljenje Ureda za reviziju FBiH i Komisije za reviziju koja djeluje u Federalnom parlamentu, treba uputiti nadležnim pravosudnim institucijama, inspekcijama i finansijskoj policiji.

Danas je u Domu naroda, kao prije mjesece dana i u Predstavničkom domu, odobren još jedan zaključak, a to je da se sadašnji Upravni odbor RTV-a FBiH obaveže da sačini program sanacije obaveza i gubitaka te također plan aktivnosti za izvršavanje svih preporuka datih u revizorskom izvještaju.

Odobren je i prijedlog parlamentarne Komisije da Federalni parlament hitno usaglasi Zakon o RTVFBiH sa Zakonom o RTV sistemu Bosne i Hercegovine, kako bi se stvorio zakonski okvir za normalno poslovanje ovog javnog emitera.

Menadžment RTVFBiH obavezan je, prema narednoj odobrenoj preporuci parlamentarne Komisije za reviziju, da odmah preregistrira Društvo u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima i donese statut Društva na koji će saglasnost dati Federalni parlament kao osnivač i vlasnik Društva.