BiH
0

Dom naroda FBiH o problemu osnovaca iz Konjević Polja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Problem učenika iz Konjević Polja aktueliziran je, mimo najave dnevnog reda, i na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u toku u Sarajevu.

Amir Zukić je u ime Kluba delegata bošnjačke nacionalnosti zatražio da prva tačka dnevnog reda bude deklaracija kojom bi Dom naroda podržao zahtjeve roditelja osnovaca iz Konjević Polja, koji već danima, protestirajući ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu, traže da vlasti Republike Srpske omoguće njihovoj djeci nastavu na maternjem jeziku i izučavanje grupe nacionalnih predmeta.

Klub delegata srpskog naroda zatražio je nakon ove Zukićeve inicijative pauzu a po njenom isteku obrazložio zahtjev da Dom naroda izglasa univerzalnu deklaraciju, kako je rečeno, o pravima svih učenika u BiH na izučavanje nacionalne grupe predmeta i nastavu na maternjem jeziku.

Slično se izjasnio i Klub hrvatskih delegata, koji, kao i Klub Srba, u načelu smatra da problem osnovaca iz Konjević Polja treba riješiti, ali i da on treba da potakne na rješavanje sličnih problema svih učenika u BiH.

Zukić je, međutim, reagirao da bi to značilo razvodnjavanje problema učenika iz Konjević Polja jer njima treba pomoći urgentno pošto već mjesec dana ne idu u školu i neuvjetno borave u Sarajevu, spavaju u šatorima, kako je rekao Zukić, dok njihovi roditelji protestiraju ispred Ureda visokog predstavnika.

Predsjedavajući Radoje Vidović pozvao je članove Kolegija Doma naroda da održe sjednicu, koja je u toku, da bi Domu predložili formu tražene deklaracije.

O deklaraciji će se izjašnjavati svi delegati Doma naroda u nastavku sjednice ako većina odluči da ona bude na dnevnom redu.