BiH
6

Dom naroda PSBIH danas o jedinstvenom matičnom broju

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, po hitnom postupku, usvojio prijedlog ovog zakona. Protiv su bili poslanici Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH.

Prijedlogom ovog zakona registraciona područja prilagođena su teritorijalnoj organizaciji BiH u skladu s Ustavom BiH i Izbornim zakonom, što praktično znači da ima devet registracionih područja unutar entitetskih linija i Brčko Distrikta BiH, i to tri u Republici Srpskoj, jedno u Brčko Distriktu i pet u Federaciji BiH.

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju definirano je da jedinstveni matični brojevi izdani po dosadašnjim propisima ne podliježu promjeni.

Dom naroda bi trebao razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se po hitnom postupku razmatraju prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama: Zakona o državljanstvu BiH; Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH te Zakona o putnim ispravama BiH.

Predložene zakone je, također po hitnom postupku, dakle bez mogućnosti bilo kakvih izmjena, usvojio Predstavnički dom.

Delegati bi sutra trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH razmatra po hitnom postupku.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe nekoliko zakonskih prijedloga koje bi delegati trebali razmatrati u prvom čitanju.

Između ostalog, trebali bi biti razmatrani i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2012. godinu; Godišnji izvještaj Centralne banke BiH i Finansijski izvještaj Centralne banke BiH za 2012.; Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH u 2012. godini te Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2012. godinu.